Zelf de Espresso zetten?

✅ Geredigeerd door
✳️ Dit artikel bevat affiliate links waarover wij een vergoeding krijgen als je iets koopt nadat je hebt geklikt.
📖 Lees meer over ons schrijfproces

Voor het laatste geüpdate op 17/02/2016 door Simon.

Ontstaan van de Espresso

Door de grote vraag naar snellere bereidingen van koffie in Italië werd al in 1822 door Louis Bernard Rabaut en later Edward Loysel een koffiemethode bedacht voor de productie van grote hoeveelheden koffie. Hierbij gaat heet water door middel van stoomdruk door de gemalen koffie. De stoomdruk werd verkregen door het water in een kookvat op hoge temperatuur te stoken. Deze techniek werd in 1900 verbeterend en variaties borrelde op en deze zetmethode maakten het mogelijk dat er per kop koffie kwam – ‘expres’ voor één persoon gemaakt. De naam ‘Espresso’ was geboren en ging snel de wereld veroveren.

De Espresso bereiding: voor één espresso (ook wel een shot(Cafeïne) genoemd of zo’n 30 ml koffie) wordt water(stoom) van zo’n 95 °C door ongeveer 7 gram verse koffie gestuwd bij een druk van 9 bar, gedurende ongeveer 25 seconden. Dit is de werking van een Espressomachine.

De Italianen noemen een klein kopje espresso gewoon een ‘caffè’. De definitie van een goede espresso wordt – behalve door de krachtige smaak – gekarakteriseerd door het laagje bruine crema. Deze laag bevat vetten en suikers die door de druk uit de koffie worden geperst. Ondanks de intense smaak, bevat een kopje espresso van 30 ml minder cafeïne dan een kop koffie van 190 ml. Leuk om te weten is dat per honderd gram bevat espresso echter beduidend meer cafeïne dan onze gepercoleerde Moka Express koffie. Dit is zo’n 212 mg tegenover 40 mg.

Caffé New York – Proefpakket Koffiebonen

Koffie van hoog niveau. Letterlijk en figuurlijk…Deze biologische koffie wordt namelijk verbouwd op plantages tot zo’n 1850 meter hoogte. De koffiebonen worden volgens zuivere ecologische richtlijnen verbouwd en geoogst.

Deze 100% Arabicakoffie is ook qua smaak van een bijzonder hoog niveau. Het smaakprofiel is mild-aromatisch, kent bijna geen zuren en is typisch door een hint van chocolade.

Koffie Proefpakket Onestocoffee

Koffie Proefpakket Onestocoffee

 

Eerst weten hoe je zelf een Cappuccino zet? Lees verder.
Wat heb je nodig voor een espresso?:

 • Perculator / Bialetti Moka Express
 • Waterkoker of koudwater
 • Verse koffiebonen
 • Koffieschepje
 • De favoriete koffiemok

In 6 stappen maakt u de perfecte Espresso:

 • Stap 1: Schroef het potje uit elkaar, haal het filter eruit en vul het onderste gedeelte met koud water, net tot onder het veiligheidsventiel. Doe hierna het filter er weer in.
 • Stap 2: Vul het potje met een verse gemalen espresso koffie. Ga het niet aanstappen! Het stoom moet er gemakkelijk doorheen kunnen.
 • Stap 3: Koffie goed verdeeld tot de rand? Zitten de ring en het filter goed op elkaar?
 • Stap 4: Zet de Bialetti Moka Expres op een klein vuurtje. Als het water begint de koken, komt het naar boven pruttelen en dit hoor je ook! Nu krijg je heerlijke espresso in het bovenste gedeelte.
 • Stap 5: Als er geen koffie meer pruttelt is het klaar, haal nu voorzichtig hem van het vuur. Raak de Moka zelf niet aan deze is zeer heet.
 • Stap 6: Maak de Bialetti Moka Express schoon met water en een keukenrol, poets hem even droog met name het filter

 • Ik gebruik zelf kokend water om het proces te versnellen, hoe langzamer het ‘proces’ gaat hoe steviger de koffie.
 • De espressomaling voor een Moka zit tussen espresso en snelfiltermaling in. De voorgemalen Italiaanse koffie blikken hebben deze maling zoals illy, Lavazza en Caffe New York.
 • Schroef hierna rustig het bovenste potje op de onderkant vast en dicht, vast is vast.
 • Zet hem niet midden op het vuur ivm met de hendel, deze is van kunststof
 • Nadat je de eEspresso heb geserveerd kan je hem rustig onder lauwe kraan doen, dan koelt hij snel af. Niet 1x koud water.
 • Zorg dat je schroefgedeeltes ook goed schoon zijn, ook niet in de vaatwasser, het is Aluminium! tenzij je RVS hebt aangeschaft.

Koffie zetten met een Bialetti Moka Express percolator

Simon van Boven
1 Reactie
 1. […] Eerst weten hoe je zelf een Espresso zet? Lees verder. […]

Laat een reactie achter

Koffie en gezondheid
Logo
Shopping cart