Zelf de Cappuccino zetten?

✅ Geredigeerd door
✳️ Dit artikel bevat affiliate links waarover wij een vergoeding krijgen als je iets koopt nadat je hebt geklikt.
📖 Lees meer over ons schrijfproces

Voor het laatste geüpdate op 30/05/2015 door Simon.

De oorsprong van dit schuimige koffie drankje?

De naam cappuccino komt oorspronkelijk uit Oostenrijkse Wenen de Kapuziner Kaffee. De naam is ontstaan uit een verzameling van koffie smaken & soorten in het mooie  heuvelige Oostenrijk. Want in Wenen schenkt men de koffie meestal met warme melk,  niet opgeschuimd. Wat nu voor ons bekend is als de cappuccino, noemt men in Wenen nog een Melange.

Als je in Oostenrijk een cappuccino besteld bepaal jij de  hoeveelheid melk. Zo is een Franziskaner een kopje koffie met zoveel melk erin gedaan dat de koffie lichtbruine kleur aanneemt. Dit zou mijn smaak niet zijn tenzij er zeer sterke  koffie wordt gebruikt. Gelukkig is er ook een Kapuziner deze is wat donkerder, dus sterker en met minder melk. Mogelijk refereert de naam cappuccino ook aan de kleur van de ouderwetse monnikenkleding wat ook wel een habijt wordt genoemd – de capuccio – van de kapucijnen. Tussenliggende variaties van Kapuziner Kaffee zijn de Nußbraun (notenbruin) en het Nußgold (notengoud). Ik vind zelf ook heerlijk om er cacao of kaneel overheen te krijgen, alleen voor barista’s is dit ‘not done want het heeft negatief effect op de melkschuim, tja smaak.

Eerst weten hoe je zelf een Espresso zet? Lees verder.

Heerlijke cappuccino zelf zetten
Heerlijke cappuccino zelf zetten

Voorbeeld van latte art in een café in Tokio. Het is echt geweldig wat hiermee allemaal gedaan wordt check deze poes

Latte art is de kunst van het gieten van een decoratieve en creatief ontwerpen op of in een cappuccino. De koffiespecialist ofwel de barista, schenkt met een speciale aangeleerde techniek de opgeschuimde melk in de crèmelaag van de espresso. Hij kan het zo gek maken als de creativiteit reikt. Zie hier een Barista bezig met creatie van een kunstwerk.

Eerst weten hoe je zelf een Cappuccino zet? Lees verder.

Nog even een feitje, de Cappuccino werd in Italië vrijwel uitsluitend in de ochtend gedronken. Een populair ontbijt bestaat uit een cappuccino en een cornetto, een (zoete) croissant bekijk de foto hieronder. Ziet dat er niet hemels lekker uit?  tegenwoordig  wordt cappuccino zonder schaamte op ieder moment van de dag  gedronken– zelfs ‘s avonds laat wordt deze drank in cafés en bars nog volop geschonken – Maar je hebt natuurlijk altijd puristen die perse willen dat cappuccino nog steeds alleen bij het ontbijt gedronken moet worden.

Het recept

Thuis cappucino zetten

Een cappuccino bestaat uit gelijke delen espresso, gestoomde melk en melkschuim. Je kan het allemaal gewoon thuis doen!

  • – Aantal personen: 1
  • – Bereidings tijd: 5 minuten
  • – Menugang: bijgerecht
  • – Percolator / Bialetti Moka Express
  • – Verse koffiebonen
  • – Koffiemolen
  • – Jouw Koffiemok
  • – Waterkoker / koudwater

Ingrediënten

– 1 Espresso of een kleine kop sterke koffie, en zorg dat je echt even een goede robusta koffie zet. Hiervoor is natuurlijk de Bialetti percolator Moka Express een perfect middel.
– Lekker wolkje cacao of kaneelpoeder ( de puristen lezen dit toch niet ;-)). Je zou ook paar cacao vlokken kunnen doen. Of wat ik wel is doe een lekker stukje 80% cacao Chocolade erbij dippen.
– 150 ml opgeklopte melk.Sojamelk kan maar smaakt niet echt lekker, helaas.

Bereidingswijze:

Cappuccino wordt normaal gesproken gemaakt met een espressomachine en een melkstomer. Maar het kan ook thuis met sterke koffie en opgewarmde melk die vervolgens een minuut lang stevig geklopt wordt met een garde.

Mijn manier:

Om beter en gemakkelijk melkschuim te krijgen werk ik met mijn kleine French Press. Gewoon paar minuten rustig pompen en als het melkschuim de hele press vult dan is het gereed. Als de Bialetti Moka Express klaar is en pruttelt giet je 1/3 van de dampende koffie eerst in je grote cappuccino mok, dan de opgepompte melkschuim schep je rustig erop, overige volle melk rustig erbij genieten zoveel als gewenst, Klaar!

Als extraatje kan er nog een topping komen met een snufje cacao of kaneelpoeder. Gebruik een zeefje als je het netjes wilt verspreiden over je mok.

Drink je dagelijks cappuccino? En wil je het iets handiger aanpakken in plaats van je helemaal suf te kloppen of schudden? Dan kan je ook gewoon een Philips Senseo Melkopschuimer kopen voor rond de 55,99 euro. Deze melkopschuimer kan natuurlijk ook goedkoper maar deze kwam het beste uit de test van kieskeurig.nl 2014.

Vervolgens vul eerst de kop voor 1/3 met koffie en schenk er dan voorzichtig 2/3 geschuimde melk bij. Nu de topping met een snufje cacao of kaneelpoeder, enjoy!

*Mijn tip is om de de kopjes alvast voor te verwarmen anders koelt het wel heel erg snel af door de hoeveelheid melk. Ik doe dit door kokend water vooraf in de kopjes te gieten.

Het Koffie Proefpakket

Het Koffie Proefpakket

 

Simon van Boven
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Koffie en gezondheid
Logo
Shopping cart