Wat is een Moka Express? Wat maakt het zo bijzonder?

✅ Geredigeerd door
✳️ Dit artikel bevat affiliate links waarover wij een vergoeding krijgen als je iets koopt nadat je hebt geklikt.
📖 Lees meer over ons schrijfproces

Voor het laatste geüpdate op 25/09/2023 door Simon.

Wat is een Moka Express? Thuis heerlijke Italiaanse koffie zetten of op vakantie is geen probleem met de kleine Moka Express of ook wel de Italiaanse koffiepot genoemd. Lekker je moment pakken om je koffiebonen te malen en je ‘koffiemoment’ te pakken.

Wat is een Moka Express?

De Moka Express of kortweg Moka is uitgevonden door natuurlijk een Italiaan Alfonso Bialetti. Alfonso kreeg in 1933 al het idee kreeg via een wasmachine die warm water onder druk door het wasmiddel heen omhoog perste. Bij het Moka potje die jij en ik thuis hebben staan wordt het water stoom en dat stijgt omhoog, door de heerlijke vers gemalen espresso bonen heen.

De Italiaan heeft het welbekende achthoekige aluminium apparaatje ontworpen en het logo van het mannetje met de snor. Tegenwoordig staan er in elk Italiaans huishouden wel een of meer van deze apparaatjes. Maar ook in Nederland wordt het steeds populairder ondanks de opkomst van cups en pads willen de mensen toch graag weer beetje ambachtelijke koffie.

Hoe zet je koffie ermee?

De koffie die ermee wordt gezet valt ‘officieel’ gezien niet onder de noemer espresso omdat de druk gewoon te  laag is dan in een prijzige espressomachine, dit ligt bij de Moka op ongeveer 1,5 bar in plaats van 9 bar. Dus ook omdat de druk lager is ontbreekt de bekende crèmelaagje.

Maar is het naar eigen ervaring dat de Moka Express net zo heerlijke sterke nep espresso zet en stuk goedkoper alternatief is dan de gehele machine.  Daarnaast hoef je ook niet erg fijn gemalen koffie  te gebruiken voor espresso, maar de huis en tuin  koffie kan ook. Maar smaak is natuurlijk wel anders, zelf experimenteer en mix ik altijd verschillende gemalen bonen!

> Eerst weten hoe je zelf een Espresso zet? Lees verder

Hoe zet jij de koffie dagelijks als je wilt genieten?

Latte Macchiato - Zelfkoffiezetten.nl

Als je net een Moka Express / Koffiepot hebt aangeschaft kan de koffie de eerste keren een metaalachtige bijsmaak hebben. Ik heb zelf dit niet ervaren, gewoon eerst even omspoelen met kokend water, alsjeblieft geen sop! Koffiebonen hebben van nature olie in zich, dit geeft ook juist de smaak.

Zo is het de bedoeling dat door het gebruik, na verloop van tijd er een vettig beschermlaagje ontstaat op het aluminium, dit kan je gelijk zien en voelen. Deze vettige laag voorkomt bijsmaak van het metaal, en geeft de ook weerde karakteristieke smaak van onze Moka Express.

De Moka Express Schoonmaken

Dus nooit met afwasmiddelen of andere middeltjes, omdat dit de vettige beschermlaag weer zou verwijderen. Dagelijkse reiniging met heet of kokend water volstaat, eventueel door de Moka op het fornuis alleen met kokend water te vullen en even laten pruttelen. Zet zelf altijd met kokend water koffie, dit voor de smaak en kalk in het water.

De Moka Express klaarmaken

De smaak van in de Moka bereide koffie is stevig en bitter, omdat de verse gemalen koffie in het filter zeer heet wordt alvorens het water er doorheen stoomt. Dit kan sterk verminderd worden door eerst water te koken en het waterreservoir te vullen.

De kooktijd is ook echt een paar minuten. Maak geen kampvuur onder je Moka ook dit beïnvloed weer de smaak, zet er gewoon een klein vlammetje onder. Zelf maak ik hem altijd even schoon met water of stukje keukenrol de koffiefilter altijd even goed schoonmaken en de Moka-koffiehouder-onderkant, want daar zit de rubberring en het schroefgedeelte.

De ideale koffiemaling

koffiebonen - zelfkoffiezetten
koffiebonen – zelfkoffiezetten

Er wordt gezegd dat de ideale koffiemaling voor de Moka zit tussen espressomaling en snelfiltermaling in. Mijn ervaring is dat filter en espressomaling beide prima werken, maar smaken verschillen. Daarom kan ik zelf koffie malen aanraden dit is leuker maar ook echt lekkerder.

Met de fijnere espressomaling moet de Moka Express meer zijn best doen, bij grove maling loopt/stoomt het sneller erdoor waardoor je lichtere smaak krijgt.

Durf met je Moka Express experimenteren

Dit is de enigste manier om te ontdekken wat jij echt een lekkere espresso vindt. Want Wanneer jij het koffiefilter voor de helft vult maar wel met een vol waterreservoir, dan krijg je wat een Italiaan “Caffè lungo” dus gewoon bakkie pleur en minder sterke koffie.

Ga gewoon lekker proberen, dat is ook wat het leuk maakt. Er zijn ze in veel verschillende formaten te koop, ik heb zelf de standaard 3 kops voor eigen gebruik en grote variant voor als de familie langskomt. De maten zijn aangegeven in eenheden van 50 ml, naar de maat van een Italiaanse espresso.

Als je pruttelgeluiden hoort uit de keuken moet je snel naar het fornuis schieten. Want dan is je koffie echt klaar! Ook kan het te lang doorkoken je koffie bederven en het is gewoon slecht voor je Italiaanse koffiepotje.

Simon van Boven
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Koffie en gezondheid
Logo
Shopping cart