Wat doet koffie met je lichaam en geest?

✅ Geredigeerd door
✳️ Dit artikel bevat affiliate links waarover wij een vergoeding krijgen als je iets koopt nadat je hebt geklikt.
📖 Lees meer over ons schrijfproces

Voor het laatste geüpdate op 22/05/2024 door Simon.

Wakker worden en dan direct toe aan een kop koffie om even bij te komen? Je bent zeker niet de enige die dat heeft. Wereldwijd zijn er veel mensen die eigenlijk niet zonder koffie kunnen, naast dat ze koffie lekker vinden zijn er ook voordelen aan de cafeïne die zij binnenkrijgen.

Iedereen weet dat er in koffie cafeïne zit, maar wat doet dat eigenlijk met je lichaam? Van cafeïne krijg je energie, dus drink je koffie halverwege de middag, dan kan je met gemak de dag op kantoor afmaken. Ook voor je geest is koffie van invloed.

Wat is cafeïne eigenlijk?

Cafeïne is een stofje dat in koffie zit en voor een lichamelijke reactie zorgt. Het komt voor in ongeveer 60 planten waaronder de koffieplant. Proef je cafeïne puur dan merk je direct dat het erg bitter is. In een kopje koffie merk je daar gelukkig niets van. Bij een kopje koffie van 125 milliliter krijg je ongeveer 60 milligram cafeïne binnen. Een man krijgt gemiddeld 600 miligram cafeine per dag binnen, en een vrouw 500 miligram.

Cafeïne heeft een stimulerende werking, zodra het ingenomen wordt, worden er verschillende lichamelijke processen in werking gezet. Dit kan zowel positieve als negatieve effecten op het lichaam hebben, dit kan afhankelijk zijn van:

  • Snelheid van afbreken van de cafeïne
  • Hoeveelheid cafeïne die je inneemt
  • Je lichamelijke gesteldheid
  • Leeftijd

Heeft cafeïne effect op de werking van de hersenen?

Cafeïne kan verschillende effecten hebben op je hersenen. Vaak zijn de positieve effecten juist waarvoor je een kopje koffie neemt. Cafeïne stimuleert de afgifte van twee stresshormonen, namelijk adrenaline en cortisol. Deze hormonen zorgen voor een reactie van je lichaam, cortisol verhoogt je stresslevel en adrenaline stimuleert de afgifte van dopamine in de hersenen.

Positieve effecten van koffie zijn er ook zeker, hiervoor is het wel belangrijk dat je je aan de maximale hoeveelheid houdt. Je merkt dan dat je geconcentreerd bent, wat natuurlijk uitstekend uit komt als je bij een Nederlands casino online een gokje wilt wagen. Mooie bijkomstigheid is tevens dat je ook een gelukkiger gevoel ervaart, win je dan ben je dus dubbel gelukkig.

Drink je echter te veel koffie, dan schiet je cortisolspiegel omhoog. Je kunt je daardoor angstig en rusteloos voelen, moeilijker in slaap komen en hoofdpijn krijgen. Ook kun je je gestrest voelen en prikkelbaar worden.

Effect op je nieren en darmen van koffie

Op je nieren en darmen heeft cafeïne ook zo zijn uitwerking. Vaatjes in de nieren worden beïnvloed, wat ook weer zorgt voor meer druk op de filters van je nieren. Je moet sneller plassen, hierdoor verlies je niet meer vocht maar moet je eerder plassen.

Bij de meeste mensen is het bekend dat koffie de reflexen prikkelt. Je ervaart dat je eerder naar het toilet moet om de grote boodschap te doen, meestal sneller dan wanneer je geen koffie drinkt. Waarschijnlijk heeft dit niet alleen met de cafeïne te maken, koffie bevordert de aanmaak van gastrine wat de snelheid van de spijsvertering regelt.

Doet de geur van koffie iets met je?

Om het geluksgevoel van koffie te ervaren hoef je het niet per se te drinken, alleen de geur van koffie kan je al een geluksgevoel geven. De geur van koffie gaat namelijk direct via de hersenstam naar het limbisch systeem. De meeste mensen krijgen bij de geur van koffie een gelukkig gevoel, een gevoel van gezelligheid, ontspanning en warmte.

We mogen concluderen dat meer dan zes kopjes koffie per dag te veel is.Omdat de hoeveelheid cafeïne te hoog is, kun je hiervan negatieve effecten ervaren. Houd je je aan de maximale hoeveelheid, dan zul je de positieve effecten ervaren van cafeïne. Luister altijd naar je lichaam, dan heb je veel plezier en genot van je kopje koffie.

sanderrw
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Koffie en gezondheid
Logo
Shopping cart