De zintuiglijke beleving bij het drinken van een kop koffie – met de unieke aroma’s en smaken – behoort tot de belangrijkste aspecten van koffie. Maar wat gebeurt er met onze hersenen als we koffie drinken? Het Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC)* heeft onderzocht wat het verband is tussen koffie en de zintuigen, en de impact ervan op de hersenen.
Koffiedrinken is een beleving waarbij meerdere zintuigen zijn betrokken. Die worden niet alleen beïnvloed door het type koffie, de bereidingsmethode en eventuele toevoegingen, maar ook door bijvoorbeeld door de kleur van het koffiekopje (Van Doorn, Wuillemin, Spence, 2014) en het geluid van de koffiemachine (Knöferle, 2012).
Wist je bijvoorbeeld dat:
- Ongeveer 850 vluchtige stoffen betrokken zijn bij de smaak van koffie? Een klein deel daarvan, ongeveer veertig, heeft een lage geurdrempel en/of een hoge concentratie en zorgt voor het unieke koffiearoma (Belitz, Grosch, Schieberle, 2009).
- Volgens onderzoekers het toevoegen van minder vette, gehomogeniseerde melk tot een intensere koffiesmaak en koffie-aroma leidt vergeleken met volle melk? (Bücking en Steinhart, 2002).
- Dat de kleur van het koffiekopje impact heeft op hoe de smaak wordt waargenomen? Zo blijkt uit onderzoek dat mensen koffie in een wit kopje intenser en minder zoet ervaren dan koffie die in een transparante of blauwe mok wordt geserveerd (Van Doorn, Wuillemin, Spence, 2014).
- Een ander onderzoek naar latte art laat zien dat een hoekige vorm, vergeleken met een meer ronde vorm, invloed heeft op de verwachtingen van mensen ten aanzien van de aangenaamheid, bitterheid en kwaliteit van koffie? (van Doorn, 2015).
- Aroma vaak wordt geassocieerd met emoties of herinneringen? De geur van koffie doet je terugdenken aan gevoelens van eerdere koffiemomenten zoals ontspanning of momenten van alertheid (Delwiche, 2004).
Verder onderzoek is nodig om te bepalen of alleen het aroma van koffie al genoeg is om de alertheid in de ochtend te verhogen of dat dit effect het gevolg is van de relatie tussen de zintuiglijke ervaring en emotionele herinneringen.
Video over koffiebeleving en de zintuigen
Onderzoeker Professor Charles Spence van de Universiteit van Oxford in gesprek met de top barista Charlene De Buysere over onder andere hoe de koffiebeleving zou kunnen beginnen met het horen van het geluid van een koffiemachine (Knöferle, 2012).
Voor meer informatie over koffie en de zintuigen klik hier.
*ISIC is een non-profit organisatie die zich bezighoudt met het bestuderen en publiceren van wetenschappelijke informatie over koffie en gezondheid.