Het lekkerste recept voor tiramisu maak je zo

✅ Geredigeerd door
✳️ Dit artikel bevat affiliate links waarover wij een vergoeding krijgen als je iets koopt nadat je hebt geklikt.
📖 Lees meer over ons schrijfproces

Voor het laatste geüpdate op 29/02/2024 door Simon.

Tiramisu is ongetwijfeld een van de meest populaire desserts uit de Italiaanse keuken. Tiramisu betekent feitelijk “trek mij” omhoog en wordt dus gegeven om iemand op te beuren of zodra iemand herstellend is na een ziekte. Tegenwoordig hoeft dit gelukkig niet meer een reden te zijn om tiramisu te maken. Tiramisu is dan ook erg eenvoudig, snel en goedkoop om te maken. Daarbij kun je dit eenvoudig voorbereiden waardoor het ook een ideaal dessertje is als je voor vrienden of familie gaat koken!

Over dit tiramisu recept

Klassiek gezien hoef je geen suikersiroop te gebruiken om tiramisu te maken. In dit recept voor tiramisu doen wij dit wel. De crème wordt namelijk vele malen luchtiger als je dit, waardoor het uiteindelijke resultaat veel romiger is. Een betekent voordeel is ook dat je niet persé gepasteuriseerde eiwitten hoeft te gebruiken, doordat je de eieren feitelijk gaart. Wil je de tiramisu van te voren uitsteken door middel van steekringen? Dat kan! Het enige dat je moet doen is de randen ‘afdekken’ met folie. Vervolgens kun je in de steekring de tiramisu maken. Wat je dan wel moet doen is de crème binden met gelatine. Voor dit recept volstaat 2 blaadjes. De blaadjes gelatine doe je dan voor dit recept weken in water en vervolgens klop je de eidooiers au bain-marie. Zodra de eidooiers iets gebonden zijn, kun je hieraan de gelatine toevoegen. Let er dan wel op dat je de eidooiermassa mengt met de eiwitten, waarna je deze massa pas mengt met de mascarpone. Doe je dit niet dan zitten er stukjes gelatine in de crème.

Je kunt overigens de koffie eenvoudig zetten met oploskoffie. Ben je geen fan van koffielikeur, dan kun je dit ook vervangen door marsala. Wil je dit recept volledig alcoholvrij houden, dan laat je de koffielikeur er simpelweg uit.

Recept voor 1000 gram tiramisu

Voor de koffie:

 • 300 gram water
 • 10 gram oploskoffie
 • 50 gram koffielikeur

Voor de crème

 • 4 eidooiers
 • 2 eiwitjes
 • 165 gram suiker
 • 30 gram water
 • 500 gram mascarpone
 • 10 lange vingers
 • 2 gram vanille
 • N.B. cacaopoeder

Bereidingswijze tiramisu

 1. Breng 100 gram suiker aan de kook met het water.
 2. Zet ondertussen de koffie zodat dit kan afkoelen.
 3. Klop de eiwitten stijf met een snuf zout op, zodra de suikersiroop 113 graden Celsius is.
 4. Voeg ondertussen 15 gram suiker toe in drie delen bij de eiwitten.
 5. Zodra de suikersiroop een temperatuur heeft van 121 graden Celsius, giet je die langzaam bij de eiwitten tijdens het kloppen. Klop de eiwitmassa vervolgens koud.
 6. Klop de eiwitdooiers ten slotte wit met 50 gram suiker.
 7. Klop ten slotte de mascarpone los en spatel dit door witgeklopte eidooiers. Meng dit ten slotte weer voorzichtig met de eiwitmassa en voeg ten slotte de vanille toe.
 8. Neem een schaal en week de lange vingers kort in de koffie totdat de lange vingers iets zacht zijn. Beleg de bodem van de schaal hiermee. Schep hierover de vanillecrème en top dit af met cacaopoeder. Laat dit nu twee uur opstijven in de koelkast.

Redactie
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Koffie en gezondheid
Logo
Shopping cart