✳️ Dit artikel bevat affiliate links waarover wij een vergoeding krijgen als je iets koopt nadat je hebt geklikt.
📖 Lees meer over ons schrijfproces
Voor het laatste geüpdate op 01/03/2024 door Simon.
Onderzoek suggereert dat een levenslange, regelmatige consumptie van koffie een beschermend effect kan hebben bij cognitieve achteruitgang en neurodegeneratieve aandoeningen1-3
Een nieuw rapport van het Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC) benadrukt de mogelijke rol van koffieconsumptie bij het verminderen van het risico op neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson 1-3.
Voor het eerst in de geschiedenis kunnen de meeste mensen verwachten dat ze ouder dan zestig worden, maar met het toenemen van de leeftijd neemt het risico op ziekten en beperkingen toe 4,5. Het aantal mensen dat de ziekte van Alzheimer krijgt, zal naar schatting wereldwijd toenemen van 47 miljoen nu tot 75 miljoen in 2030 en 132 miljoen in 2050 6.
De ziekte van Parkinson, de op één na meest voorkomende leeftijdsgebonden neurodegeneratieve aandoening, treft wereldwijd 7 miljoen mensen7. Onderzoek heeft gesuggereerd dat leefstijl van invloed kan zijn op het risico op neurodegeneratieve aandoeningen. Momenteel bestaat hier nog geen curatieve behandeling voor 8-10.
Het nieuwe rapport, geschreven door Associate Professor Elisabet Rothenberg van de Kristianstad Universiteit (Zweden), bespreekt de rol van voeding, waaronder koffie en cafeïne, bij het verminderen van het risico op neurodegeneratieve aandoeningen.
Het rapport bespreekt de mechanismen die betrokken zijn bij de positieve associaties tussen koffie en de ziekten van Alzheimer en Parkinson, die nog niet duidelijk zijn. De rol van cafeïne en andere plantaardige componenten in koffie, zoals fytochemicaliën en polyfenolen, zijn van bijzonder wetenschappelijk belang 11-13.
Belangrijke onderzoeksresultaten uit het gepubliceerde rapport zijn onder meer:
- Voedingspatroon kan van invloed zijn op het risico van het ontwikkelen van neurodegeneratieve aandoeningen 5,6
- Koffieconsumptie kan het risico op neurodegeneratieve aandoeningen helpen verminderen of de symptomen verlichten 1-3
- Wat betreft de ziekte van Parkinson, zouden mannen meer baat kunnen hebben bij koffieconsumptie dan vrouwen, mogelijk omdat oestrogeen kan concurreren met cafeïne 9,10
- Verder onderzoek is nodig om de associaties beter te begrijpen 11-13
Lees het volledige rapport met de titel ‘Cognitive Decline, Alzheimer’s and Parkinson’s Diseases – does dietary pattern play a role?’ op de website van ISIC.
Voor meer informatie over koffie en gezondheid bezoek onze website koffieengezondheid.nl.
Voetnoot
Een matige koffieconsumptie komt overeen met 3 tot 5 koppen koffie per dag, gebaseerd op het onderzoek naar de veiligheid van cafeïne van de European Food Safety Authority (EFSA) (14). Het onderzoek concludeert dat een matige cafeïneconsumptie van 400mg past in een gevarieerd voedingspatroon en actieve leefstijl.
Auteur
Associate Professor Elisabet Rothenberg, Kristianstad University
Referenties
- Costa J. et al. (2010) Caffeine exposure and the risk of Parkinson’s disease: a systematic review and meta-analysis of observational studies. J Alzheimers Dis, 20 Suppl 1:S221-238.
- Wierzejska R. (2017). Can coffee consumption lower the risk of Alzheimer’s disease and Parkinson’s disease? A literature review, Arch Med Sci, Volume 13 (3):507-514.
- Hussain A. et al. (2018) Caffeine: a potential protective agent against cognitive decline in Alzheimer’s disease, Crit Rev Eukaryiotic Gene Expression, Volume 28 (1):67-72.
- Eurostat (2019) Population structure and ageing. Available at https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Population_structure_and_ageing
- UN (2017) World Population Prospects: The 2017 Revision. Available at https://www.un.org/development/desa/publications/world-population-prospects-the-2017-revision.html
- WHO (2015) The Epidemiology and Impact of Dementia. Available at https://www.who.int/mental_health/neurology/dementia/dementia_thematicbrief_epidemiology.pdf
- Parkinson’s Disease Collaborators (2018) Global, regional, and national burden of Parkinson’s disease, 1990–2016: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2016. The Lancet, 17(11):939-953.
- Pistollato F. et al. (2018) Nutritional patterns associated with the maintenance of neurocognitive functions and the risk of dementia and Alzheimer’s disease: A focus on human studies. Pharmacol Res, 131:32-43.
- Boulos C. et al. (2019) Nutritional Risk Factors, Microbiota and Parkinson’s Disease: What Is the Current Evidence. Nutrients, 11 (8) pii: E1896.
- Liu R. et al. (2012) Caffeine intake, smoking, and risk of Parkinson disease in men and women.Am J Epidemiol, 175(11):1200-7.
- Fernandez M.J.F. et al. (2019) Food Components with the Potential to be Used in the Therapeutic Approach of Mental Diseases. Curr Pharm Biotechnol, 20(2):100–113
- Roman G.C. et al. (2019) Mediterranean diet: The role of long-chain ω-3 fatty acids in fish; polyphenols in fruits, vegetables, cereals, coffee, tea, cacao and wine; probiotics and vitamins in prevention of stroke, age-related cognitive decline, and Alzheimer disease. Rev Neurol(Paris), pii: S0035-3787(19)30773-8.
- Kolahdouzan M., Hamadeh M.J. (2017) The neuroprotective effects of caffeine in neurodegenerative diseases. CNS Neurosci Ther, 23(4):272-290.
- EFSA (2015) Scientific Opinion on the Safety of Caffeine, EFSA Journal, 13(5):4102