Koffie en sportprestaties

Onderzoek suggereert dat cafeïne kan bijdragen aan het verbeteren van zowel duurprestaties als activiteiten met hoge intensiteit 1-12. Studies hebben aangetoond dat cafeïne tijdens duursporten (aërobe oefeningen die meer dan vijf minuten duren, zoals hardlopen, fietsen en roeien) de snelheid verhoogt en in verband kan worden gebracht met vermindering van spierpijn 3-12. Onderzoek suggereert ook dat cafeïne kan helpen tijdens kortdurende, intensieve (anaerobe) prestaties, zoals oefeningen met hoge intensiteit en teamsporten13-19.

De European Food Safety Authority (EFSA) heeft geconcludeerd dat er een verband bestaat tussen cafeïne-inname en een toename van de duurprestaties, het uithoudingsvermogen en een vermindering van de geschatte waargenomen inspanning tijdens de activiteit 20.

Hoewel veel van de onderzoeken zijn uitgevoerd bij getrainde atleten, suggereren studies bij mensen die inactief zijn en bij mensen met een slechtere conditie dat cafeïne ook bij niet-getrainde sporters de prestaties kan verbeteren21,22.

Cafeïne kan zijn effect uitoefenen als antagonist van de adenosinereceptoren in de hersenen. Dit leidt tot een verhoogde adrenalineproductie, waardoor de energieproductie gestimuleerd wordt en de bloedtoevoer naar de spieren en het hart verbetert10,11. Cafeïne kan ook ‘centrale’ vermoeidheid reguleren. Deze vorm van vermoeidheid wordt veroorzaakt door neurochemische veranderingen in de hersenen die samenhangen met langdurige inspanning. Zo kan het invloed hebben op hoe de inspanning ervaren wordt, de waargenomen pijn en krachtniveaus. Dit leidt waarschijnlijk allemaal tot prestatieverbeteringen11,12.

Vocht in het lichaam is belangrijk: de EFSA heeft geconcludeerd dat er een oorzaak- en gevolgrelatie is tussen de vochtinname via eten en drinken en het behoud van de normale fysieke en cognitieve functies 23. Hoewel er enige aanwijzingen zijn voor een diuretisch effect van cafeïne-inname op korte termijn, weegt dit diuretische effect niet op tegen de voordelen van de vochtinname bij het drinken van koffie24-31. Het met mate drinken van cafeïnehoudende koffie kan daarom helpen bij het handhaven van de vochtbalans 24-31.

EFSA concludeerde in haar “Scientific Opinion on the Safety of Caffeine” dat ‘enkele doseringen cafeïne tot 200 mg (ongeveer 3 mg/kg lichaamsgewicht) geen veiligheidsprobleem vormen voor volwassenen, zelfs niet bij consumptie minder dan twee uur voorafgaand aan een intensieve training onder normale omstandigheden’ 32.

De tekst van deze samenvatting is voor het laatst geredigeerd in januari 2018. Voor meer informatie over dit onderwerp klikt u op het linker navigatiemenu. U wordt dan doorverwezen naar de Engelstalige Coffee and Health website van het Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC).

Koffie en gezondheid
Logo
Shopping cart