Neurodegeneratieve aandoeningen

Samenvatting 

Uit onderzoek blijkt dat een levenslange, regelmatige en matige inname van koffie/cafeïne een effect kan hebben op fysiologische, leeftijd gerelateerde cognitieve achteruitgang, vooral bij vrouwen en personen ouder dan 80 jaar 5-23,76,77. Een matige koffieconsumptie wordt gedefinieerd als drie tot vijf kopjes per dag (bron: European Food Safety Authority) 78.

Onderzoek naar Alzheimer wijst op een omgekeerd verband tussen een leven lang koffie consumptie en het risico op ontwikkeling van deze ziekte 28-37. Aangezien onderzoek op dit gebied echter nog steeds beperkt is, zijn verdere studies vereist.  Een aantal studies suggereert dat niet alleen cafeïne 38-43, maar ook andere bestanddelen van koffie, zoals trigonelline 44-45 en polyfenolen 46-47, een rol spelen bij dit waargenomen effect.

Epidemiologische studies suggereren ook een omgekeerde associatie tussen koffieconsumptie en het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Parkinson 50-64. Onderzoek heeft aangetoond dat cafeïne mogelijk betrokken is bij het potentiële preventieve effect dat koffie heeft op de ziekte van Parkinson 57,65-68. Cafeïne kan een rol spelen bij het neutraliseren van adenosine-A2A-receptoren. Van deze antagonisten wordt gedacht dat ze neuro protectieve eigenschappen hebben 57,65-68..

Verschillende studies bij mensen rapporteren dat koffieconsumptie ook het risico op een beroerte kan verlagen 71-75, vooral bij vrouwen 72.

De tekst van deze samenvatting is voor het laatst geredigeerd in mei 2017. Voor meer informatie over dit onderwerp klikt u op het linker navigatie menu. U wordt dan doorverwezen naar de Engelstalige Coffee and Health website van het  Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC).