Koffie en de lever

Onderzoek suggereert een omgekeerde relatie tussen een matige koffieconsumptie en het risico op het ontwikkelen van verschillende leveraandoeningen, zoals kanker, fibrose cirrose en niet-alcoholische leververvetting 1-20. Volgens de European Food Safety Authority (EFSA) wordt onder een matige koffieconsumptie drie tot vijf kopjes per dag verstaan. De EFSA baseert zich hierbij op een review naar de veiligheid van cafeïne 21.

In 2016 heeft het International Agency for Research on Cancer (IARC) een studie naar koffie, maté en zeer hete dranken gepubliceerd 1. Na beoordeling van alle beschikbare studies vond het IARC geen duidelijk verband tussen de inname van koffie en alle vormen van kanker en suggereert dat het drinken van koffie kan helpen het risico op bepaalde vormen van kanker te verminderen, waaronder leverkanker 1.

Meta-analyses geven aan dat koffieconsumptie versus geen koffieconsumptie geassocieerd is met een risicoreductie van leverkanker tot 40% (hoewel dit verband dosisafhankelijk is) 2-5.

Meer informatie over de IARC richtlijnen is te vinden op het factsheet over kanker.

Onderzoek veronderstelt  dat de inname van koffie gepaard gaat met een verlaagd risico op cirrose 6-9, fibrose 8,10,11, chronische leverziekte 6,10,11 en het ontwikkelen van niet-alcoholische leververvetting 6,12-20. Onderzoek bij patiënten met gevorderde hepatitis C-gerelateerde leverziekte suggereert ook dat een regelmatige, matige koffieconsumptie verband houdt met een tragere progressie van de ziekte 22-24.

Verschillende mogelijke mechanismen worden onderzocht om te weten of, en in welke mate, cafeïne geassocieerd is met een omgekeerde relatie tussen koffieconsumptie en deze leveraandoeningen. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar de belangrijkste primaire cafeïnemetaboliet: paraxanthine. Deze stof lijkt de synthese van CTGF (bindweefselgroeifactor) te onderdrukken via een cascade van controlecycli, die vervolgens de progressie van leverfibrose, cirrose en leverkanker 9,24-26 vertraagt.

Andere mogelijke mechanismen zijn de anti carcinogene effecten van cafestol en kahweol27 en mogelijke effecten van chlorogeenzuur om oxidatieve stress te verminderen. 28-30.

De tekst van deze samenvatting is voor het laatst geredigeerd in maart 2020. Voor verdere informatie over dit onderwerp klikt u op het navigatiemenu. U wordt dan doorverwezen naar de Engelstalige Coffee and Health website van het Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC).

Koffie en gezondheid
Logo
Shopping cart