Koffie en de lever

Samenvatting

Onderzoek suggereert een omgekeerd verband tussen een matige koffieconsumptie en het risico op het ontwikkelen van verschillende leveraandoeningen, zoals kanker, fibrose en cirrose. Volgens de European Food Safety Authority (EFSA) wordt onder een matige koffieconsumptie drie tot vijf kopjes per dag verstaan. Dit is gebaseerd op EFSA’s  review naar de veiligheid van cafeïne1.

Het International Agency for Research on Cancer (IARC) vond geen duidelijk verband tussen de inname van koffie en alle vormen van kanker en suggereert dat het drinken van koffie kan helpen het risico op bepaalde vormen van kanker te verminderen, waaronder leverkanker2. Meta-analyses geven aan dat koffieconsumptie versus geen koffieconsumptie geassocieerd is met een risicoreductie van leverkanker tot 40% (hoewel dit verband dosisafhankelijk is)3-6.

Onderzoek laat zien dat de inname van koffie gepaard gaat met een verlaagd risico op cirrose7,8, fibrose9-11, chronische leverziekte7-10,12 en het ontwikkelen van niet-alcoholische leververvetting7,13-20. Onderzoek bij patiënten met gevorderde hepatitis C-gerelateerde leverziekte suggereert ook dat een regelmatige, matige koffieconsumptie verband houdt met een tragere progressie van de ziekte20-23.

Verschillende mogelijke mechanismen worden onderzocht om te begrijpen of, en in welke mate, cafeïne geassocieerd is met een omgekeerd verband tussen koffieconsumptie en deze leveraandoeningen. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar de belangrijkste primaire cafeïnemetaboliet: paraxanthine. Deze stof lijkt de synthese van CTGF (bindweefselgroeifactor) te onderdrukken via een cascade van controlecycli, die vervolgens de progressie van leverfibrose, cirrose en leverkanker10,24-26 vertraagt. Andere mogelijke mechanismen zijn de anticarcinogene effecten van cafestol en kahweol27 en mogelijk antivirale effecten van cholorogeenzuur en cafeïnezuur15.

De tekst van deze samenvatting is voor het laatst geredigeerd in november 2018. Voor meer informatie over dit onderwerp klikt u op het linker navigatiemenu. U wordt dan doorverwezen naar de Engelstalige Coffee and Health website van het Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC).