Koffie en kanker
In 2016 heeft het International Agency for Research on Cancer (IARC) alle beschikbare studies naar koffie en kanker op een rij gezet, inclusief onderzoek dat is gepubliceerd sinds de oorspronkelijke beoordeling in 1991. Het IARC vond geen duidelijk verband tussen koffieconsumptie en alle vormen van kanker. Daarnaast toonden sommige studies aan dat consumptie van koffie wordt geassocieerd met een lager risico op bepaalde soorten kanker 1. IARC classificeerde koffie daarom in groep 3: “niet classificeerbaar als carcinogeen voor mensen”.
Het IARC concludeerde dat er onvoldoende bewijs is voor een verband tussen koffieconsumptie en blaaskanker, kanker in mond- en keelholte, longkanker, slokdarm- en strottenhoofdkanker, eierstokkanker, maagkanker, nierkanker en dikkedarmkanker. Ook is er geen bewijs gevonden voor een relatie tussen koffie en leukemie bij kinderen 1.
Data suggereren dat er geen verband is tussen koffieconsumptie en een verhoogd risico op pancreas-, borst- en prostaatkanker 1. Onderzoeksresultaten suggereren ook dat koffieconsumptie is geassocieerd met een verlaagd risico van kanker aan de lever en het baarmoederslijmvlies 1.
Uit de grote hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek blijkt samengevat dat een matige koffieconsumptie niet gepaard gaat met een verhoogd risico op kanker. Bij sommige soorten kanker kan een matige koffieconsumptie gepaard gaan met een verminderd risico. Een matige koffieconsumptie wordt doorgaans gedefinieerd als drie tot vijf kopjes per dag, op basis van de beoordeling van de veiligheid van cafeïne door de European Food Safety Authority (EFSA)2.
De tekst van deze samenvatting is voor het laatst geredigeerd in november 2018. Voor meer informatie over dit onderwerp klikt u op het navigatiemenu. U wordt dan doorverwezen naar de Engelstalige Coffee and Health website van het Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC).