Koffie en galstenen

Onderzoek naar de relatie tussen koffieconsumptie en de ontwikkeling van galstenen suggereert een omgekeerd verband tussen de inname van koffie en het risico op symptomatische galstenen (galstenen met pijnaanvallen), vooral bij vrouwen 4-9, 11-12.

Studies naar het voorkomen van galstenen in relatie tot het drinken van nul tot vier of meer kopjes koffie per dag suggereren dat naarmate de consumptie toeneemt, het risico op het ontwikkelen van galstenen vermindert 4-7,11. Een matige koffieconsumptie wordt normaliter gedefinieerd als drie tot vijf kopjes per dag (bron European Food Safety Authority) 13.

Cafeïne kan invloed hebben op het omgekeerde verband tussen koffieconsumptie en de ontwikkeling van galstenen, aangezien het verlaagde risico niet wordt waargenomen bij cafeïnevrije koffie 5,6. Sommige onderzoeken suggereren dat cafeïne het samentrekken van de galblaas kan veroorzaken en zo de ophoping van galstenen voorkomt 10. Er is echter meer onderzoek nodig naar de mechanismen hierachter.

De tekst van deze samenvatting is voor het laatst geredigeerd in mei 2017. Voor meer informatie over dit onderwerp klikt u op het navigatie menu. U wordt dan doorverwezen naar de Engelstalige Coffee and Health website van het  Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC).  

Koffie en gezondheid
Logo
Shopping cart