2 augustus 2016 – Atleten gaan steeds vaker over op koffie voor verbeteren prestaties. De Amerikaanse zwemster Elizabeth Beisel dronk koffie voorafgaand aan de race tijdens de Olympische Zomerspelen van 2012 in Londen. De resultaten waren verbluffend. Ze zwom twee persoonlijke records en won een zilveren medaille op de 400 meter wisselslag en brons op de 200 meter rugslag.

Bij het eerste resultaat voelde ze duidelijk de lichamelijk effecten van koffie. Ze is nu in Rio de Janeiro om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen die op 5 augustus beginnen. “Nu is het effect misschien meer op mijn mentale kracht dan fysiek. Het is eigenlijk gewoon onderdeel geworden van mijn routine.”

Uit onderzoek blijkt dat cafeïne de sportprestaties met 1% tot 2% kan bevorderen. Bij sporten als jiujitsu, zwemmen en rugby bijvoorbeeld bleek cafeïne gunstige effecten te hebben. Maar ook bij voetbal, roeien, wielrennen of thriatlon.

Jarenlang was cafeïne in hoge doses verboden bij internationale wedstrijden. Maar het Wereld Anti-Doping Agentschap (WADA) heeft cafeïne in 2004 van de verboden lijst geschrapt.

Cafeïne droogt de sporters niet uit. Koffie is net zo hydraterend als water, zo blijkt uit onderzoek.

Voor meer info over koffie en de vochtbalans klik hier.

Voor meer info over koffie en de sportprestaties klik hier.

Voor het volledige interview met Rachel Bachman, Wall Street Journal, klik hier.

Bron: Wall street Journal