Nitro koffie is vaak een koude koffie waaraan stikstof onder druk is toegevoegd. Dit geeft de koffie een romige schuimlaag, vergelijkbaar met een biertje. De drank is dikker en romiger dan een gewone kop koffie.

De stikstof kan op twee manieren worden toegevoegd: met een apparaat vergelijkbaar met een biertap of via een koffiekan die onder druk wordt gezet met stikstof.

Nitro koffie is een andere manier om koffie te drinken. Maar zou nitro koffie ook gezonder zijn? Het toevoegen van stikstof aan koffie geeft geen specifieke voordelen voor de gezondheid. De samenstelling en  mogelijke gezondheidseffecten blijven hetzelfde.

De totale sensorische ervaring van koffie begint al met het bereiden van de koffie. Alles is van invloed zoals de geur bij het openen van een verpakking tot aan de kleur van de koffie en de toevoeging van melk of in het geval van Nitro koffie, stikstof.

Voor meer informatie over koffie en voeding, Lees hier.

Referenties:

  1. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) (2011) Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to caffeine and increased fat oxidation leading to a reduction in body fat mass (ID 735, 1484), increased energy expenditure leading to a reduction in body weight (ID 1487), increased alertness (ID 736, 1101, 1187, 1485, 1491, 2063, 2103) and increased attention (ID 736, 1485, 1491, 2375) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/20061.EFSA Journal, 9(4):2054.
  2. Knöferle, K. M. (2012) Using customer insights to improve product sound design. Marketing Review St. Gallen, 29(2),47-53.
  3. Nehlig A. (2016) Effects of coffee/caffeine on brain health and disease: What should I tell my patients?Pract Neurol, 16(2):89-95.