Archief

Onderzoek geeft nieuw inzicht op functionele veranderingen in de hersenen bij regelmatig koffiedrinken

20 april 2021 – Een nieuwe studie gepubliceerd in Molecular Psychiatry en gesponsord door het Institute for Scientific Information on Coffee  (ISIC), biedt unieke inzichten in de functionele en connectiviteitsveranderingen die plaatsvinden in de hersenen van reguliere koffiedrinkers. De studie omvat bevindingen dat in rust regelmatige koffiedrinkers een verminderde mate van connectiviteit hadden in twee delen van de hersenen. Dit wijst op effecten zoals verbeterde motorische controle en alertheid (waardoor ze beter kunnen reageren op een stimulus), in vergelijking met niet-koffiedrinkers.
Klik voor het volledige bericht op de tekst.

Lees verder

Cafeïne geeft een extra ‘boost’ aan aandachtsprocessen

10 februari 2021 – Onderzoekers van de Rijksuniversiteit van Groningen hebben hersenprocessen die gerelateerd zijn aan aandacht nauwkeurig gevolgd bij proefpersonen, nadat ze een kop koffie met of zonder cafeïne hadden gedronken. De combinatie met daarbij een beloning in het vooruitzicht werd onderzocht. Met een beloning in het vooruitzicht reageerden de proefpersonen sneller en accurater op informatie die ze te zien kregen, maar nóg beter als de koffie cafeïne bevatte. Voor cafeïnevrije koffie gold dat niet. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen publiceren hierover in het Journal of Cognitive Neuroscience. Klik hier voor het volledige persbericht van de Rijksuniversiteit van Groningen.

Lees verder

Nieuw rapport bespreekt het effect van koffie op onze dagelijkse slaapcycli

10 februari 2021 – Het Europese Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC) heeft een nieuw rapport gepubliceerd met de titel: ‘Coffee and sleep in everyday lives’, geschreven door professor Renata Riha, van de faculteit Sleep Medicine van de Universiteit van Edinburgh. Het rapport bespreekt de laatste onderzoeken naar het effect van koffie op de slaap en suggereert dat het drinken van koffie vroeg op de dag de alertheid en concentratie niveaus ondersteund, voornamelijk wanneer slaappatronen zijn verstoord. Aan de andere kant kan  het verlagen van de koffie inname zes uur voor het slapen gaan de impact ervan op de slaap helpen verminderen. Klik hier om het hele bericht en het rapport te bekijken.

Lees verder

Animatie Koffie & Gezondheid

In dit filmpje voor gezondheidsprofessionals gaan we in op een aantal belangrijke onderwerpen rond koffie en gezondheid. Hoe zit het met koffie en cholesterol, vochtbalans en calorieën? En hoeveel kopjes koffie passen in een gevarieerd voedingspatroon? Hoe zit het met slapen en koffie? Deze en andere onderwerpen worden behandeld in de animatie. Bekijk de animatie over koffie en gezondheid door op de afbeelding te klikken.

Lees verder
Loading