Onderzoek suggereert dat er een verband bestaat tussen de consumptie van polyfenolen en een verlaging van de prevalentie van hart- en vaatziekten. 1,2

Het Europese Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC) heeft een rapport gepubliceerd getiteld “Koffie, polyfenolen en hart- en vaatziekten”. Het rapport belicht de mogelijke rol van polyfenolen – die worden aangetroffen in koffie, thee en cacao, evenals in andere plantaardige voedingsmiddelen – bij het verminderen op het risico van hart- en vaatziekten.

Het rapport, geschreven door professor Kjeld Hermansen, afdeling Endocrinologie en Interne Geneeskunde, Aarhus University Hospital, Denemarken beschrijft het onderzoek dat suggereert dat er een verband bestaat tussen de consumptie van polyfenolen en een verlaging van de prevalentie van hart- en vaatziekten. 1,2   

Koffie is een van de belangrijkste bronnen van polyfenolen in de voeding; de verbindingen komen van nature voor in de drank en dragen bij aan de unieke smaken en aroma’s van koffie.1 De afgelopen jaren is er een groeiende academische belangstelling voor de rol van polyfenolen in  gezondheid door hun antioxidant en anti-inflammatoire effecten. 

Het ISIC-rapport van professor Hermansen beschrijft de verschillende mogelijke cardio beschermende functies van polyfenolen en de betrokken mechanismen. 

Belangrijke onderzoeksresultaten die in het verslag worden belicht, zijn:

  • Epidemiologisch onderzoek suggereert dat er een verband bestaat tussen de consumptie van polyfenolen en de verlaging van de prevalentie van hart- en vaatziekten. 1,2
  • Polyfenolen hebben mogelijk verschillende cardio beschermende functies, maar de precieze mechanismen zijn nog niet volledig bekend. Er wordt gesuggereerd dat polyfenolen cholesterol absorptie en de verwerking van vetten in het lichaam kunnen veranderen en ontstekingen kunnen verminderen.1,2
  • Koffie is een van de belangrijkste bronnen van polyfenolen de voeding.1

Lees het volledige rapport met de titel ‘Coffee, polyphenols and cardiovascular disease’ en een volledig overzicht over hart en bloedvaten op de website koffieengezondheid.nl.

 Voetnoot

  • Een matige koffieconsumptie komt overeen met 3 tot 5 koppen koffie per dag, gebaseerd op het onderzoek naar de veiligheid van cafeïne van de European Food Safety Authority (EFSA).3

 Auteur

  • Professor Kjeld Hermansen, Department of Endocrinology and Internal Medicine, Aarhus University Hospital, Denmark

 Referenties

 

  1. Williamson G. (2017) The role of polyphenols in modern nutrition. Nutr Bull, 42(3):226-235.
  2. Gomaz J.G. (2016) Potential Role of Polyphenols in the Prevention of Cardiovascular Diseases: Molecular Bases. Curr Med Chem,23(2):115-28.
  3. EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies (NDA) (2015) Scientific Opinion on the substantiation of health claims related to caffeine and increased fat oxidation leading to a reduction in body fat mass (ID 735, 1484), increased energy expenditure leading to a reduction in body weight (ID 1487), increased alertness (ID 736, 1101, 1187, 1485, 1491, 2063, 2103) and increased attention (ID 736, 1485, 1491, 2375) pursuant to Article 13(1) of Regulation (EC) No 1924/20061. EFSA Journal, 9(4):2054.