Onderzoek concludeert dat koffie drinken de prestaties van zowel actieve mannen en vrouwen vergelijkbaar verbetert bij recreatief fietsen van een tijdrit van 5 kilometer. 

Een nieuw onderzoek, gepubliceerd in Nutrients, van 38 deelnemers (19 mannen, 19 vrouwen) heeft geconstateerd dat door het drinken van cafeïnehoudende koffie men sneller gaat fietsen.   

Het onderzoek, die het effect van koffie inname onderzocht bij 5 kilometer fietsen, vond een positief effect op de prestaties van beide geslachten. De bevindingen van het onderzoek suggereren dat zowel mannen als vrouwen op dezelfde manier reageren op koffie en dat koffie een goede bron van cafeïne kan zijn voorafgaand aan een activiteit om de prestaties te verbeteren.

Deelnemers hadden een koffie restrictie van twaalf uur voordat ze:  of koffie met 3mg.kg-1 cafeïne of een placebo met water nuttigden of geen niets innamen als controlegroep. Bij de 5 km fietstest verbeterden, na inname van koffie,  de prestaties van zowel de mannen als vrouwen met respectievelijk ongeveer negen seconden en zes seconden in vergelijking met de placebo en de controle groep. Er werden geen verschillen in prestaties waargenomen tussen de placebo en controle groep.  

Deze studie draagt bij aan de toename van onderzoek naar koffie inname en het positief effect op prestaties. Tot op heden is veel van het onderzoek over dit onderwerp alleen gericht op cafeïne inname in droge vorm en voornamelijk op mannen.

Auteur

  • Associate Professor Neil Clarke, School of Life Sciences, Faculty of Health and Life Sciences,, Coventry University, United Kingdom

 

Referenties

  1. N Clarke et al. (2019). Coffee ingestion improves 5 km cycling performance in men and women by a similar magnitude. Nutrients. Published online.

Voor meer informatie over koffie en sport klik hier.