✳️ Dit artikel bevat affiliate links waarover wij een vergoeding krijgen als je iets koopt nadat je hebt geklikt.
📖 Lees meer over ons schrijfproces
Voor het laatste geüpdate op 20/11/2024 door Simon.
23 maart 2016 – Gisteren is de nieuwe Schijf van Vijf door het Voedingscentrum gelanceerd. Met deze nieuwe Schijf van Vijf is een vertaalslag gemaakt van de Richtlijnen Goede Voeding, die de Gezondheidsraad presenteerde in november 2015. De Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad vormen, samen met bestaande normen voor voedingstoffen, de basis voor de nieuwe Richtlijnen Schijf van Vijf. Koffie is er ook in opgenomen. In de nieuwe Schijf van Vijf staan alleen producten die de meeste gezondheidswinst opleveren.
ACHTERLIGGENDE INFORMATIE RICHTLIJNEN GEZONDHEIDSRAAD
De nieuwe richtlijnen van de Gezondheidsraad geven aan voor welke voedingsmiddelen de bewijskracht dusdanig overtuigend is dat deze het risico op veelvoorkomende chronische ziekten verkleinen. Voor koffie heeft de Gezondheidsraad geconcludeerd dat er grote bewijskracht is voor de verbanden tussen koffieconsumptie en een lager risico op coronaire hartziekten, beroerten en diabetes type 21. Daarnaast adviseert de Gezondheidsraad om ongefilterde koffie te vervangen voor gefilterde koffie vanwege het effect van ongefilterde koffie op het LDL-cholesterolgehalte in het bloed.
VERSCHILLENDE ZETMETHODEN EN DITERPENEN
De cholesterolverhoging is toe te schrijven aan de diterpenen cafestol en kahweol, twee vetoplosbare stoffen die van nature in koffie-olie aanwezig zijn. Van met name cafestol is het effect op het cholesterolgehalte aangetoond. Alleen bij bepaalde zetmethoden komen de diterpenen daadwerkelijk in het koffiezetsel terecht.
Filterkoffie, koffie van koffiepads, oploskoffie en automatenkoffie op basis van instant koffie of vloeibaar koffieconcentraat, bevatten geen tot nauwelijks cafestol en kahweol. Deze componenten blijven namelijk in het koffiedik achter. Bij espressokoffie komt, doordat het water door de koffie wordt geperst en slechts korte tijd in aanraking komt met de koffie, minder cafestol en kahweol in het zetsel terecht. Ook voor koffie in cups geldt over het algemeen dat het gehalte cafestol en kawheol vergelijkbaar is met espresso, dus ook het eventuele effect op het cholesterolgehalte.
Dagelijkse consumptie van deze koffies heeft geen tot een verwaarloosbaar effect op het cholesterolgehalte in het bloed. Bij ongefilterde koffies, zoals kookkoffie en cafetièrekoffie, komen cafestol en kahweol in hogere concentraties in het koffiezetsel terecht. Een ruime dagelijkse consumptie van deze koffies kan het cholesterolgehalte verhogen.
CONCRETE ADVIEZEN NIEUWE SCHIJF VAN VIJF
Het Voedingscentrum heeft koffie meegenomen in de Nieuwe Schijf van Vijf met uitzondering van kookkoffie en koffie uit een cafetière. Deze zetmethoden van koffie vallen buiten de Schijf vanwege het cafestolgehalte in het zetsel (het kopje koffie).
1. Gezondheidsraad. Koffie-Achtergronddocument bij Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsrad, 2015;publicatienr.A15/14.