28 november 2016 – De groep mensen in Europa die ouder is dan 60 jaar, zal naar 2030 toe verder stijgen tot naar verwachting ca. 217.2 miljoen mensen. Vanwege deze verdere groei is het belangrijk om een beter inzicht te krijgen in voedings- en leefstijl factoren die de cognitieve leeftijdsgerelateerde achteruitgang kunnen beperken en kunnen bijdragen tot een verbetering van de kwaliteit van leven van deze groeiende groep mensen. Een gemiddelde koffieconsumptie van 3-5 kopjes per dag kan mogelijk een beschermende werking hebben op deze cognitieve achteruitgang en andere neurodegeneratieve ziekten, zoals Alzheimer en Parkinson.

Door het Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC) is een rapport samengesteld met een korte samenvatting van onderzoek dat werd gepresenteerd tijdens een bijeenkomst ‘Nutrition, Coffee and Age-Related Cognitive Decline‘, georganiseerd tijdens het congres van de European Union Geriatric Medicine Soceity’s 2016 in Lissabon, Portugal. Professor Lisette de Groot, Professor of Nutrition and Ageing aan de Wageningse Universiteit was een van de sprekers tijdens deze bijeenkomst.

In het rapport is onder andere te lezen dat:

  • Onderzoek, gepubliceerd in 2016, laat zien dat consumptie van koffie het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer tot 27% kan verminderen (Liu, 2016). Eerder onderzoek heeft ook laten zien dat het regelmatig en langdurig drinken van koffie kan helpen bij het verminderen van het risico op Alzheimer (Cao, 2012).
  • Op basis van een meta-analyse is een U-vormig patroon te zien tussen de consumptie van koffie en cognitieve achteruitgang met de grootste beschermende werking bij een consumptie van ongeveer 3-5 koppen koffie per dag (Van Gelder 2007).
  • Hoewel het precieze werkingsmechanismen achter het mogelijk verband tussen koffie en leeftijd gerelateerde cognitieve achteruitgang niet bekend is, wordt het waarschijnlijk geacht dat cafeïne hierbij een rol speelt. Er zijn ook nog andere componenten in koffie, zoals antioxidanten en ontstekingsremmers, die ook een rol kunnen spelen. Caffeïnezuur, een antioxidant in koffie, kan mogelijk in verband gebracht worden met een verbeterde cognitieve functie (Khan, 2013).

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft in haar wetenschappelijk advies over de veiligheid van cafeïne geconcludeerd dat de inname van 400 mg cafeïne (het equivalent van 5 kopjes koffie per dag), geen aanleiding geeft tot bezorgdheid voor gezonde volwasssenen (EFSA, 2015). Een kopje koffie bevat ongeveer 75-100mg cafeïne.

Voor meer informatie over koffie en Neurodegeneratieve aandoeningen klik hier.

Om het rapport te lezen klik hier.