4 augustus 2015 – Het drinken van cafeïnehoudende koffie, in combinatie met het nemen van regelmatige pauzes tijdens lange autoritten (Horne en Reyner, 1996) (Reyner en Horne, 1997) of bij lange afstandsreizen (Arendt, 2009), kan helpen om de alertheid en concentratie te verhogen.

Vermoeidheid van de bestuurder/chauffeur is een groot probleem in Europa. Naar schatting is dit de oorzaak van 20% van de verkeersongevallen in Europa per jaar (Horne en Reyner, 1996). Vermoeidheid vermindert de waakzaamheid, alertheid en concentratie en kan dus de prestaties van chauffeurs beïnvloeden. Chauffeurs die vermoeid zijn zullen waarschijnlijk minder snel remmen of uitwijken om zo een ongeluk te kunnen voorkomen (Portuguese Association of Sleep).

Hierbij nog even een aantal zaken met betrekking tot vermoeidheid tijdens het reizen op een rij:

  • Het drinken van 1 kop koffie (gemiddeld 85 mg cafeïne) kan de alertheid en concentratie verbeteren en kan dus helpen om de vermoeidheid van de bestuurder tegen te gaan (Mets, 2012).
  • Een Spaanse studie uit 2015 laat zien dan het drinken van 1-2 koppen koffie (150 mg cafeïne) de slaperigheid met 25% kan verminderen (Al Volante, Gente Despierta: ‘Coffee and driving: analysis of its effects on tired or drowsy drivers, 2015’offee and driving: analysis of its effects on tired or drowsy drivers, 2015’).
  • Het drinken van een zeer sterke kop koffie (200 mg cafeïne in een kopje van 125 ml) kan net zo effectief op de rijprestaties (Philip, 2006) zijn als een dutje van 30 minuten, zonder dat de daaropvolgende slaap ’s avonds wordt beïnvloed.
  • Het drinken van cafeïnehoudende koffie verbetert de alertheid en concentratie (EFSA, 2011a) wat belangrijk is om veilig te kunnen rijden en ook kan helpen bij het verminderen van slaperigheid bij mensen met een jetlag.

Terwijl de bestaande richtlijnen voor veiligheid op de weg de hoogste prioriteit hebben, laten deze onderzoeken zien dat het drinken van cafeïnehoudende dranken, zoals koffie, tijdens korte pauzes kunnen helpen bij het scherp en alert blijven tijdens het rijden van lange afstanden.

Het drinken van cafeïnehoudende koffie kan reizigers ook helpen om beter om te gaan met een jetlag. Een overzicht van diverse onderzoeken laat zien dat cafeïne effectief kan zijn bij het verbeteren van de prestaties van degene die hier last van hebben (Ker, 2010) en kan helpen bij het tegengaan van slaperigheid tijdens het reizen. Het drinken van koffie tijdens een vlucht kan ook helpen om de gevolgen van uitdroging, zoals hoofdpijn en duizeligheid, tegen te gaan en draagt bij aan de dagelijkse inname van vocht (Killer, 2014).

Klik hier voor meer informatie over koffie en mentale prestaties of hier voor feiten en fabels (in het Engels) over koffie en autorijden van het Institute for Scientific Information on Coffee.