Jura ENA 8 review + de beste aanbiedingen

✅ Geredigeerd door
✳️ Dit artikel bevat affiliate links waarover wij een vergoeding krijgen als je iets koopt nadat je hebt geklikt.
📖 Lees meer over ons schrijfproces

Voor het laatste geüpdate op 29/02/2024 door Simon.

De JURA ENA 8 All Black is een volautomatische espressomachine voor thuis. Het is een high-end koffiemachine waarmee je verschillende koffiespecialiteiten kunt bereiden. Aan zo’n luxe espressomachine hangt echter wel een prijskaartje. Omdat je natuurlijk niet elke dag een Jura espressomachine koopt, hebben wij onderzocht of de JURA ENA 8 All Black een goede koop is. In deze Jura ENA 8 review lees je wat onze bevindingen zijn. Ook hebben we de beste Jura ENA 8 aanbiedingen voor je verzameld. Bekijk snel onze Jura ENA 8 review als je benieuwd bent of dit espressoapparaat iets voor jou is.

Bestel de Jura ENA 8 direct bij één van onze partners

JURA ENA 8 All Black


Over Jura

Het Zwitserse merk Jura bestaat al ruim 90 jaar en staat bekend om hoge kwaliteit, innovatie, design en duurzaamheid. Jura als bedrijf staat dan ook voor een lange levensduur en is tegen de wegwerpmentaliteit. Waar het bedrijf zich voorheen op allerlei verschillende elektrische huishoudapparaten richtte, ligt de focus nu volledig op koffiemachines. Jura verkoopt zowel koffiemachines voor thuis als op kantoor of in de horeca. Voor thuis zijn er naast de ENA 8 ook verschillende andere interessante Jura espressomachines, waaronder de goedkopere ENA 4 en de zeer geavanceerde Jura Z10. 

100

Waarom de Jura ENA 8?

De JURA ENA 8 All Black, waarover deze review gaat, is een compacte espressomachine voor thuis waarmee je met één druk op de knop verse bonenkoffie kunt zetten. Hij belooft espresso van Italiaanse kwaliteit met een perfect aroma. En hoewel hij natuurlijk niet goedkoop is, is dit apparaat wel een van de goedkopere Jura espressomachines voor thuis. 

De JURA ENA 8 All Black belooft moeiteloos 12 verschillende koffiespecialiteiten te bereiden, waaronder ook verschillende melkspecialiteiten. Daarbij maakt hij gebruik van speciale technieken om de koffiesmaken en aroma’s perfect tot hun recht te laten komen en bittere smaken te voorkomen. 

Een ander voordeel van de ENA 8 is dat je hem in principe nooit hoeft te ontkalken én dat je hem kunt bedienen met je smartphone. Reden genoeg dus om de JURA ENA 8 All Black te testen en een review te schrijven.

Jura ENA 8

Eerste indruk van de ENA 8 van Jura 

Op het eerste gezicht ziet je Jura ENA 8 er stijlvol uit en is hij relatief smal. Het is dus geen enorme espressomachine en je houdt nog wat werkruimte over in je keuken. Hij is verkrijgbaar in verschillende kleuren en er zijn ook een aantal subtiele verschillen tussen de modellen. Zo hebben de nieuwere modellen een touchscreen en kun je bijvoorbeeld ook voor een variant van aluminium kiezen – de JURA ENA 8 All Black.

Verschillende types

Hieronder hebben we de verschillende ENA 8 modellen voor je verzameld.

Jura ENA 8 review

Dan is het nu tijd voor onze Jura ENA 8 review. Hieronder vertellen we je wat onze bevinden zijn en lichten we meerdere eigenschappen van de espressomachine toe.

Bediening

De bediening van de Jura ENA 8 is heel eenvoudig. Oudere modellen hebben een kleurenscherm met daarnaast knoppen voor de bediening. Dit zijn eenvoudige pijltjes die je door de tabbladen begeleiden in combinatie met een knop om te bevestigen of terug te gaan. De nieuwere modellen uit 2019 hebben een touchscreen wat de bediening nog eenvoudiger maakt.

Touchscreen

De Jura ENA 8 Metropolitan Black is bijvoorbeeld voorzien van zo’n touchscreen. Aangezien we tegenwoordig allemaal erg gewend zijn aan swipen en het gebruik van touchscreen, maakt deze toevoeging het apparaat intuïtief te bedienen. Tevens maakt dit het design nog net even wat strakker, doordat er geen knopjes meer aanwezig zijn. Ook scheelt dit schoonmaakwerk, aangezien knopjes altijd randjes hebben waar vuil tussen kan gaan zitten.

niet op voorraad

Smart Connect

De Jura ENA 8 kan dankzij Smart Connect ook bediend worden met je smartphone of tablet. Sommige modellen zijn standaard voorzien van de Jura Smart Connect module, maar je kunt hem ook zelf toevoegen aan modellen die dit niet standaard hebben. Via bluetooth kun je de de koffiemachine koppelen aan je app, zodat je verschillende recepten kunt opslaan en informatie over koffie en de machine kunt nalezen.

Koffiespecialiteiten

Natuurlijk willen we voor onze Jura ENA 8 review ook weten welke koffiespecialiteiten er uit de espressomachine komen. Het aanbod valt niet tegen; je kunt namelijk maar liefst 12 verschillende koffiespecialiteiten klaarmaken, waaronder ook melkspecialiteiten. Je kunt bijvoorbeeld een espresso of ristretto maken, maar ook cappuccino, latte macchiato of een flat white. 

Voor de melkspecialiteiten maakt de koffiemachine gebruik van een melkslangetje dat je in een melkreservoir kunt hangen. Dit kan gewoon een pak, fles of glas melk zijn, maar ook een speciaal melkreservoir van Jura. Dit kan bijvoorbeeld de Jura Glazen Melkhouder zijn die je na gebruik in de koelkast kunt zetten of de Jura Cool Control 1L Zwart G2 die de melk zelf koelt.

Stille koffiemolen

Hoewel een koffiemolen natuurlijk altijd wel wat geluid produceert, is de ENA 8 vergeleken met veel andere volautomaten behoorlijk stil. Dit heeft hij te danken aan de G3 koffiemolen die niet alleen snel en efficiënt is, maar dus ook relatief stil. Daarbij is het mogelijk om verschillende maalgraden in te stellen en blijft de smaak van de koffiebonen goed behouden tijdens het malen.

Capaciteit

De ENA 8 is een van de kleinere volautomatische espressomachines van Jura. Het apparaat is dan ook relatief smal en heeft een beperkte capaciteit. We vinden hem dan ook het meest geschikt voor 1- of 2-persoonshuishoudens of gezinnen waarin niet zo heel veel koffie wordt gedronken. Het waterreservoir heeft een inhoud van 1,1 liter en in het bonenreservoir kun je 125 gram bonen kwijt. Tot slot kun je slechts één koffiespecialiteit tegelijkertijd zetten.

Smaak

De smaak van de koffie die je zet met de JURA ENA 8 All Black is wat ons betreft ontzettend goed, zelfs als je Italiaanse espresso’s gewend bent. De verfijnde smaak is onder andere te danken aan de P.E.P. zetmethode voor korte specialiteiten, zoals espresso en ristretto. Deze methode zorgt ervoor dat het water langer in contact is met de koffie en zo meer smaak en aroma meeneemt.

De geïntegreerde melkopschuimer zorgt voor zacht melkschuim dat perfect is voor cappuccino. Het is niet mogelijk om zelf de stevigheid van het schuim te bepalen, waardoor het niet voor alle melkspecialiteiten optimaal is.

Verder is het mogelijk om zelf alle koffiespecialiteiten aan te passen aan jouw wensen. Zo kun je zelf bepalen hoeveel melkschuim je wilt in verhouding tot de hoeveelheid koffie en pas je zelf de sterkte en temperatuur aan. Ook is het mogelijk om wachttijd toe te voegen, zodat je latte macchiato betere laagjes krijgt.

Onderhoud en schoonmaken

De ENA 8 vraagt relatief weinig onderhoud, doordat er een goed filter in zit. Hierdoor hoef je vrijwel nooit te ontkalken. Het Claris Smart waterfilter zit in het waterreservoir van 1,1 liter en de espressomachine houdt zelf bij wanneer hij vervangen moet worden. Ook herkent hij welk waterfilter erin zit en past hij de instellingen hierop aan.

De zetgroep hoef je ook niet zelf te reinigen; hiervoor heeft de ENA 8 een reinigingsprogramma. Je hoeft er alleen een reinigingstablet in te gooien en het programma te starten. De leidingen spoelt hij automatisch en ook voor de melkslang is een automatische reinigingsfunctie voorzien.

Design

Ook qua uiterlijk mag de Jura koffiemachine ENA 8 er best zijn. Hij heeft een strak design en is verkrijgbaar in verschillende kleuren. Zo is de Jura ENA 8 in black, aluminium, full nordic white en nog meer kleuren te koop. Daarbij heeft het waterreservoir een opvallende cilindervorm met daarop een ruitpatroon of verticale ribbels. En doordat hij relatief smal is, neemt hij weinig ruimte in beslag op je aanrecht. Dit maakt hem ook geschikt voor kleinere keukens met weinig plaats op het werkblad. Tot slot is de espressomachine voorzien van een LED lampje bij de koffie uitloop, zodat je dank je tijdens de bereiding goed zichtbaar is.

Jura ENA 8 aanbiedingen

Als je er na deze JURA ENA 8 All Black review over uit bent dat deze espressomachine iets voor jou is, is het tijd om op zoek te gaan naar een goede deal. Je kunt de ENA 8 bij verschillende webshops – zoals Coolblue – bestellen. We raden je dan ook aan om voor je een bestelling plaatst de prijzen met elkaar te vergelijken, zodat je geen goede Jura ENA 8 aanbieding mist. Om je te helpen, hebben we hieronder de beste aanbiedingen van dit moment op een rijtje gezet.

Conclusie over de ENA 8 van Jura

De ENA 8 van het high-end koffiemachinemerk Jura is een hele goede keuze als je koffie van hoge kwaliteit wilt, gewoon in je eigen huis. Hij is niet goedkoop, maar dankzij de hoge kwaliteit gaat hij lang mee en valt de prijs per jaar dat je er plezier van hebt goed mee. Het is wel belangrijk om je te realiseren dat hij geen hele grote capaciteit heeft. Voor een huishouden van 1 of 2 personen is hij echter ideaal. Je kunt er 12 verschillende koffiespecialiteiten mee zetten en het is ook mogelijk om melk op te schuimen en zo melkspecialiteiten te bereiden. We hopen dat je na het lezen van onze Jura ENA 8 review een goed beeld hebt gekregen van de espressomachine en een goede keuze kunt maken.

JURA ENA 8 All Black

Andere Jura koffiemachines

Redactie
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Koffie en gezondheid
Logo
Shopping cart