Hoeveel koffie per dag mag je drinken? Belangrijke informatie!

✅ Geredigeerd door
✳️ Dit artikel bevat affiliate links waarover wij een vergoeding krijgen als je iets koopt nadat je hebt geklikt.
📖 Lees meer over ons schrijfproces

Voor het laatste geüpdate op 20/02/2020 door Simon.

Hoeveel koffie per dag mag je nu eigenlijk drinken? Een veel gestelde vraag waar ik graag antwoord op wil geven. Wist je dat de gemiddelde persoon in Nederland 3 koppen koffie per dag drinkt? Maar is dat wel zo verstandig?

TIP: ”Wil je ook de laagste prijs en hoogste kwaliteit hebben? Maak dan gebruik van deze best Beoordeeld Koffiebonen top 5 lijst. De koffiebonen zijn eenvoudig en voor 23:59 uur besteld, morgen in huis!”. JA! IK WIL DE KOFFIEBONEN AANBIEDING >>>

Hoeveel koffie per dag?

Koffie wordt voor allerlei dingen ingezet zoals slaperigheid, actiever zijn op het werk of omdat je het simpelweg super lekker vindt. In Nederland zijn we in ieder geval de grootste koffieconsumenten ter wereld! En uiteraard behoor ik ook tot deze trouwe koffiedrinkers.

Wat is cafeïne?

Om je een goed onderbouwd antwoord te geven gaan we eerst kijken naar wat cafeïne precies is. Want als we het over koffie hebben, hebben we het ook over cafeïne. Cafeïne is een stimulerend middel. Nou hoor ik je denken, drugs is ook een stimulerend middel.

Dat klopt! Maar bij een echte verslaving is dat je bij ontwenning niet meer kunt functioneren. Dat is bij koffie drinkers niet het geval! Cafeïne kan negatieve en positieve effecten hebben. Hoe en wanneer deze effecten ontstaan lees je hieronder.

Is cafeïne slecht voor je?

Cafeïne is niet slecht voor je mits je er veel te veel van drinkt. Cafeïne heeft namelijk positieve eigenschappen voor het lichaam. Voordat ik het antwoord geef op hoeveel koffie per dag mag je drinken, leg ik je eerst uit wat de gevolgen kunnen zijn van teveel cafeïne.

Symptomen bij te veel cafeïne gebruik:

– Spiertrillingen
– Hartritmestoornissen
– Slapeloosheid

Bij hoeveel koppen koffie ontstaan deze symptomen? dat hangt niet alleen af van de cafeïne maar ook de conditie van je lichaam speelt een grote rol. Zo kun je overgevoelig zijn voor cafeïne maar ook kun je last hebben van bepaalde gezondheidskwalen.

Het zou wel een aanzienlijke hoeveelheid moeten zijn voordat deze symptomen optreden. In het geval dat je een koffie verslaving hebt en dus meer koppen koffie drinkt dan is aangeraden, kun je contact opnemen met je huisarts om hulp te krijgen bij het minderen van het aantal koppen koffie.

Hoeveel cafeïne zit er in koffie?

Hoeveel cafeïne er exact in zit is moeilijk te zeggen. De kwaliteit van de koffie en de hoeveelheid water die je gebruikt spelen namelijk ook een rol bij het vrijkomen van cafeïne. Per kopje koffie zit er tussen de 60 en 400 milligram cafeïne in.

De hoeveelheid cafeïne hangt af van hoeveel water er in elke kop koffie zit. Hoe meer water hoe meer cafeïne er vrijkomt. Er wordt dan ook regelmatig de fout gemaakt dat een espresso meer cafeïne bevat dan een lungo. Juist het drinken van een lungo (meer water) bevat meer cafeïne.

Hoeveel koffie per dag is gezond?

hoeveel koffie per dag is gezond

Als je binnen de gezonde eigenschappen van koffie wilt blijven, wordt aangeraden om niet meer dan 4 tot 6 koppen koffie te drinken. Hier is normaal gesproken iedereen zeer content mee maar toch komt het voor dat sommige mensen dit ver overschrijden.

Ook dit laat zien dat ieder lichaam anders is en ook de opname van koffie per persoon verschilt. Oorzaken die kunnen ontstaan wanneer je het limiet van 4 tot 6 koppen koffie overschrijd zien er als volgt uit:

– Prikkelbaarheid
– Versnelde hartslag
– Duizeligheid
– Buikpijn
– Moeilijk slapen

Waar is koffie goed voor?

De voordelen van koffie zijn gebaseerd op zwarte koffie. Ik begrijp dat cappuccino’s gevuld met melk, room en siroop lekker zijn, maar daarmee maak je de koffie niet gezond. Gezien alle geweldige voordelen van koffie, zou je koffie bijna als superfood kunnen bestempelen.

1. Koffie verbetert je concentratievermogen

Doordat koffie een stimulerend middel is zorgt dat ervoor dat je alert en geconcentreerd blijft. Je krijgt namelijk een enorme boost die je kunt inzetten voor verschillende doeleinden. Uit een studie van de Pyschopharmacology wordt vastgesteld dat een kopje koffie met 80 mg cafeïne genoeg is om wakker de blijven waardoor je je concentratie kunt voorzetten.

2. Koffie is een grote bron van antioxidanten

Antioxidanten zijn natuurlijk voorkomende stoffen in koffie. Ze helpen schade aan je cellen te voorkomen of vertragen. Vrije radicalen worden namelijk geblokkeerd waardoor ze niet kunnen ontwikkelen in je lichaam. Door regelmatig koffie te drinken lever je een grote boost aan antioxidanten die kunnen vechten tegen vrije radicalen in je lichaam.

3. koffie verminderd ontstekingen

Wanneer je je chronisch ziek voelt kan dit te maken hebben met ontstekingen van het weefsel. Dit kan zelfs leiden tot ernstige hart-en vaatziekten. Koffie is een absolute redder in nood! De essentiële voedingsstoffen die aanwezig zijn koffie verbeteren de bloedspiegels en ook het cholesterol niveau wordt verbeterd.

4. Weinig calorieën

Koffie is een goede keuze als je gewicht wilt verliezen of op gewicht wilt blijven. Want een kopje koffie bevat slechts 1 calorie. Tevens zitten er geen suikers of vetten in koffie (ik heb het uiteraard over zwarte koffie in dit geval).

Mocht je ervoor kiezen om toch suiker en melk toe te voegen, lopen de calorieën al snel op naar 52 calorieën per kop. Als je er dus een paar van drinkt is dit een groot verschil tegenover 1 calorie per kopje koffie (zwart).

5. Koffie stimuleert het behoud van spieren

hoeveel koffie per dag

De voedingsstoffen in koffie hebben ook een beschermende functie voor je spieren. Dat is ook een van de redenen waarom professionele atleten koffie drinken. Tevens wordt de groeifactor op het juiste niveau gehouden.

6. Harder sporten

Atleten die cafeïne gebruiken voordat ze beginnen met sporten zijn minder snel uitgeput. Ze kunnen meer oefeningen aan en ook de drive om door te blijven gaan is sterk aanwezig. Koffie verhoogt namelijk het glycogeen in de spieren. Hierdoor blijft er altijd een glycogeenvoorraad aanwezig waardoor je fysieke prestaties verbeteren.

7. Koffie verlaagt het risico op darmkanker

Je weet inmiddels dat koffie antioxidanten bevat. Deze antioxidanten hebben een anti-carcinogene eigenschap. Ze zijn verantwoordelijk om de ontsteking voor aan aantal tumoren te verminderen. Mannen en vrouwen die 4 tot 5 kopjes koffie per dag drinken hebben een lager risico op darmkanker.

Om te onthouden

Je bent enorm veel te weten gekomen over koffie. De vraag hoeveel koffie per dag is beantwoord en ook ben je te weten gekomen waar koffie goed voor is. Het is belangrijk om nooit te overdrijven in het aantal koppen koffie per dag.

Ben je bijvoorbeeld super vermoeid, dan is een avond op tijd naar bed gaan de uitkomst. Want normaal gesproken moet je voldoende energie hebben om de dag door te komen. Vergeet ook zeker niet dat het hier om zwarte koffie gaat en niet om de koffie met melk, suiker of slagroom. Natuurlijk mag je jezelf best een keer verwennen want dat hoort er nu eenmaal bij.

Ik heb in ieder geval weer trek gekregen in koffie naar het schrijven van deze blog! Geniet alvast van je koffie en mocht je nog vragen hebben, laat dan hieronder een reactie achter. Ik probeer er dezelfde dag nog op terug te komen :-).

Mijn koffietip:

Varieer met verschillende soorten koffie en ontdek je favoriete smaak. Heb je een koffiemolen? Varieer dan ook met verse, moka bonen.

Echt genieten van Italiaanse koffie? Probeer eens de nummer #1 van L’OR

L’OR Espresso Onyx Koffiebonen – 4 x 500 gram

Deze verpakking is voordeliger als bij de supermarkt in kleine verpakking.  Elke ochtend weer even zorgeloos genieten? De intense ONYX is de ultieme essentie van pure espresso: superieure, donker gebrande Arabica- en Robusta bonen zijn fijn gebrand om een uitgesproken en krachtige melange te onthullen. Lees hier alle ervaringen van andere L’OR Espresso Onyx Koffiebonen gebruikers >>>

Voordelen:

– Intens, krachtig en uitgesproken
– Voordelige koop
–  Samenspel van Arabica en Robusta bonen
– De krachtigste Smaakintensiteit op schaal 12 (1-12)

Aanbieding L'OR Espresso Onyx Koffiebonen - 4 x 500 gram

Bestel nu L’OR Espresso Onyx Koffiebonen – 4 x 500 gram voor €29,56 bij Bol.com >>>

Of de Exclusieve Aroma Club Koffiebonen 1KG – No. 3 Strong George – Koffie Intensiteit 5/5

Aroma Club Strong George is echt perfect voor het maken van espresso. Ik gebruik een Jura volautomaat. De koffie was gelijk goed van sterkte en de bonen geven een dikke crema. Kan deze bonen zeker aanbevelen. Probeer eens deze Aroma club koffiebonen smaak >>>

Voordelen:

– Extra krachtig
– Slow roasted
– Perfecte espresso’s

Aroma Club Koffiebonen 1KG - No. 3 Strong George - Koffie Intensiteit 5/5

Bestel Aroma Club Koffiebonen 1KG 100% Arabica koffiebonen nu €21,11 bij Bol.com >>>

Ook interessant om te lezen:

Koffiebonen kopen voor thuis of op kantoor? Deze moet je geprobeerd hebben!

Senseo aanbieding voor koffiepads! Dit moet je proberen!

Hoe werkt de French press koffie verhouding? Zo doe je dat

Simon van Boven
2 Opmerkingen
  1. […] Tip: Hoeveel koffie per dag mag je drinken? Belangrijke informatie!  […]

  2. We weten allemaal hoe lastig het kan zijn om genoeg water te drinken, dus leer het je kinderen op jonge leeftijd hoeveel water ze per dag moeten drinken, zodat ze daar later profijt van hebben. .

Laat een reactie achter

Koffie en gezondheid
Logo
Shopping cart