11 juli 2017 – De International Agency for Research on Cancer (IARC) en Imperial College London hebben een significante relatie gevonden tussen de levensduur en koffieconsumptie. Of je nu een kop Hollandse filterkoffie of een Italiaanse espresso drinkt blijkt in deze niet uit te maken: de effecten waren in alle 10 landen vergelijkbaar.

Het grootschalige onderzoek gebruikte data van 521 330 individuen boven de 35 jaar in 10 Europese landen waaronder Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Denemarken. Landen met een verscheidenheid aan koffieculturen en gewoontes maar toch dezelfde positieve effecten. Na een verloop van 16 jaar  zijn de doodsoorzaken van de inmiddels 42 000 overleden mensen onderzocht en zijn koffiedrinkers met niet- koffiedrinkers vergeleken. De koffiedrinkers bleken minder kans te hebben op verschillende aandoeningen, met name aandoeningen van het spijsverteringsstelsel en hart- en vaatziekten.

In een sub studie onder ruim 14 000 mensen is ook bloedonderzoek gedaan, waaruit bleek dat koffie drinkers over het algemeen een betere leverfunctie hebben, minder ontstekingsfactoren en een hogere insuline gevoeligheid. Deze resultaten en de constentie met eerdere studies in Europa, de VS en Japan zien de onderzoekers als een sterke aanwijzing dat koffie mogelijk een gunstig effect op de gezondheid kan hebben.

De volledige studie is hier beschikbaar.