Caffé New York koffiebonen

✅ Geredigeerd door
✳️ Dit artikel bevat affiliate links waarover wij een vergoeding krijgen als je iets koopt nadat je hebt geklikt.
📖 Lees meer over ons schrijfproces

Voor het laatste geüpdate op 08/01/2018 door Simon.

Het ontstaan van koffie

 

De eerste verhalen over koffie in de Ethiopische provincie Kaffa in Oost-Afrika, waar het buna, bunn of bunchum genoemd werd, wat ‘boon’ betekent. De legende gaat dat een herder genaamd Kaldi, zijn geiten na het eten van bepaalde struikbessen erg hyper en opgewonden werden. De herder plukte er wat, kookte ze en verkreeg een aftreksel met een tot dan toe onbekende geur. Die drank was bitter, maar gaf ook een gevoel van voldoening en helderheid van geest, de aller eerste aanraking met cafeïne. Dit gebruik werd opgemerkt door Arabische handelaars én door de beroemde Perzische arts en filosoof Avicenna. Dit was een legende uit Oezbekistan.

Het eerste koffiehuis werd in de zestiende-eeuw in Venetië geopend. De Nederlanders waren het meest bedreven in de koffiehandelen. Amsterdam was ook het eerste internationale koffiehandelscentrum geworden naast Londen. In de 17e eeuw was dit nog een drankje voor de elite. Maar in de 18e eeuw ging de koffie mainstream en werd massaal over heel Europa verspreid.

Koffietest Caffé New York

Vers gebrande koffie

Het blad Feinschmecker organiseerde een espresso test en testte espresso van 26 verschillende koffiebranderijen uit Italië, Portugal, Zwitserland en Duitsland in een uitvoerige smaaktest. Acht van de tien favoriete koffiebonen komen uit Italië.

Feinschmecker mag gezien worden als een van de meest toonaangevende bladen van Europa. Aan deze espresso test deden ook bekende koffiebranderijen mee als Illy en Segafredo. De jury bestond onder andere uit koffie importeurs, gastronomen, en een specialist in espresso-apparaten.

De vertaling van de samenvatting over wat de vakjury oordeelde over Caffé New York (vertaling van de 1e kolom van het onderstaande artikel espressotest): “1e plaats voor Caffé New York, Italië. Melange van verschillende koffiesoorten. Fijne, hazelnootbruine crema van een lang aanhoudende consistentie.”

In de geur zitten aroma’s van chocolade en cacao. Geprezen werd de uitgebalanceerde, volle smaak met nuances van bittere chocolade, kardemon en nootachtige elementen, met bovendien een elegante lichte afdronk. Oordeel van een van de juryleden: “een perfecte koffie, helemaal te gek”.

Bekijk hier al onze Italiaanse koffiebonen voor de Moka Express

Het Koffie Proefpakket

Het Koffie Proefpakket

Simon van Boven
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Koffie en gezondheid
Logo
Shopping cart