Beste whisky? TOP 5 Lekkerste Beroemde Smaken!

✅ Geredigeerd door
✳️ Dit artikel bevat affiliate links waarover wij een vergoeding krijgen als je iets koopt nadat je hebt geklikt.
📖 Lees meer over ons schrijfproces

Voor het laatste geüpdate op 22/11/2021 door Simon.

Zoek jij de beste whisky? Als je aan koffie denkt, dan denk je vaak ook meteen aan Irish Coffee. En in Irish Coffee zit natuurlijk whisky. Whisky is een wereldwijd beroemde drank die in veel varianten bestaat, maar in hoofdzaak wordt whisky gemaakt van water, graan (gerst) en gist.

Wanneer je als groentje whisky gaat proberen, dan zal je ongetwijfeld een beetje zoek raken door alle verschillende termen: single malt, double malt, vatted malt en dan is er ook nog blended whisky.

Een single malt whisky wordt tot op heden als de beste variant gezien. Deze whisky is altijd afkomstig uit slechts één distilleerderij en wordt gemaakt van gemoute gerst. Een double malt whisky zijn twee single malt whisky’s gemengd en een vatted malt whisky zijn drie of meer single malt whisky’s.

Tegenwoordig zie je ook veel blends op de markt, deze zijn een stuk goedkoper omdat het in principe een mengeling van diverse (niet-officiële) whisky’s betreft.

 1. Monkey Shoulder Blended Malt Whisky – 70 cl
 2. Glenfiddich Experimental Series #01 IPA – 70 cl
 3. Jack Daniel’s Tennessee Fire Whiskey – 70 cl
 4. Glengoyne 12 Years Old – 70 cl
 5. Balvenie 12 Yrs Single Barrel First Fill Single Malt Whisky – 1 x 70 cl

De TOP 5 is samengesteld aan de hand van werking, gemak, kwaliteit, prijs, eigen ervaring en ervaringen van andere gebruikers. Hieronder lees je meer over de TOP 5 beste whisky in de aanbieding om je Schotse smaak eens echt te verwennen. Lees verder!

Waar komt whisky vandaan?

Waar komt whisky vandaan

Om het verhaal nog een beetje logisch te houden; nu eerst een beetje geschiedenis. Whisky komt van oorsprong uit Schotland en Ierland. Men meent dat de allereerste whisky naar een Schotse monnik werd gestuurd in 1494: Jon Cor. Tot op heden komen de allerbeste whisky’s uit Schotland en Ierland. Er zijn wel verschillen tussen de twee landen. Ierland staat bekend om wat zachtere en gouden whisky en Schotland heeft volgens kenners whisky’s met wat meer bite en pit.

Dus: schrijf je nou whiskey of whisky?

En natuurlijk het grootste verschil: de schrijfwijze. In Nederland schrijven we officieel whisky, maar de Ieren schrijven whiskey. Zo kun je dus op een fles direct zien of de whisk(e)y uit Schotland of Ierland afkomstig is. Dit verschil in de spelling komt door het feit, dat de Ieren en de Schotten ieder hun specifieke versie van de Keltische taal hebben inclusief unieke regels.

De manier waarop whisky wordt gemaakt in een notendop

De manier waarop whisky wordt gemaakt in een notendop (1)

Whisky wordt al eeuwen gemaakt en zodoende is het distillatieproces al meerdere malen geperfectioneerd. In enkele stappen kun je het proces als volgt beschrijven:

 • Men zoekt kwalitatief hoogwaardige gerst uit om te gebruiken
 • De gerst wordt vervolgens in water gezet en gemout, totdat het ontkiemd
 • Deze kiemen worden in een oven gebakken zodat ze goed kunnen drogen
 • Daarna worden ze met heet water gemengd om in te weken
 • Dit goedje wordt vervolgens in speciale gistingstanks gestopt waar gist aan toe wordt gevoegd, zodat de vloeistof gist en de aanwezige suikers in alcohol worden omgezet
 • Daarna wordt het extract verwarmd in speciale distilleertoestellen
 • Wanneer dit proces is afgerond, wordt de vloeistof in houten vaten gegoten zodat de whisky kan rijpen. Dit kan enkele tot tientallen jaren duren

Hoe drink je whisky het beste?

Hoe drink je whisky het beste

Het ligt een beetje aan de kwaliteit whisky, hoe je deze het beste drinkt. Whisky’s die kort worden gerijpt kun je best mixen, maar hoe langer de rijpingstermijn, hoe specialer de whisky. Veel mensen kiezen er voor om whisky met wat ijs te drinken, anderen zweren bij een puur glaasje om de smaken optimaal tot hun recht te laten komen. Ons advies luidt: probeer vooral wat whisky’s uit en kijk wat jij zelf het lekkerst vindt.

Whisky en koffie? Jazeker!

Om je vast op weg te helpen met een lekker drankje, hebben wij het originele recept voor een Irish Coffee voor je erbij gepakt. Dit is in 1942 ontworpen door Joe Sheridan: hij besloot koffie met whisky te mengen zodat de kick van de koffie met de rijke smaak van whisky werd gecombineerd tot een heerlijk warme drank.

Je hebt de volgende zaken nodig:

 • 30 ml whisky
 • 75 ml zwarte koffie
 • 25 ml volle room
 • Een eetlepel suiker of honing

Zet de koffie zoals je normaal ook zou doen. Vul een hittebestendig glas met de whisky, voeg hier de koffie en de suiker of honing aan toe en roer goed. Sluit af met de room. Je kunt ook kiezen voor slagroom als je een extra bijzondere lekkernij wilt maken. Heerlijk op zulke koude winterdagen!

De Top 5: Beste whisky’s voor een machtige smaak!

Ben je er klaar voor? Het is namelijk tijd om de TOP 5 beste whisky’s met je te delen. Deze unieke selectie merken die ik met je deel zijn niet merkloos maar gewoon legaal en afkomstig van Nederlands grootste en betrouwbaarste online webshop.

Tevens lees je honderden ervaringen van andere gebruikers. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Ik wens je veel plezier met het kiezen van jouw ideale malt of single whisky! Maar wij hebben ook een leuk artikel geschreven over de verschillende rode wijnen dat kun je hier lezen.

1. Monkey Shoulder Blended Malt Whisky – 70 cl

Monkey Shoulder is een whisky bestaande uit drie Single Malt Whisky’s uit de bakermat van Schotse whisky; Dufftown in de Speyside regio. Noem Monkey Shoulder een Triple Malt whisky, een vatted malt, een blended malt maar vooral geen blended whisky. Dan is Blended malt iets voor jou!

Voordelen:

 • whisky is zeer goed als je pas begint met whisk(e)y
 • het is een zachte, niet echt rokerige whisky
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

2. Glenfiddich Experimental Series #01 IPA – 70 cl

Een mooie single malt whisky van de experimental series van Glenfiddich welke zijn finish heeft gehad op IPA biervaten. Je herkent citrus en vanille en hij is zoet van smaak. Een prachtige whisky in een prachtige fles.

Let op, bijna uitverkocht!

Voordelen:

 • De whisky is vol maar zacht van smaak
 • de world most awarded single malt
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

3. Jack Daniel’s Tennessee Fire Whiskey – 70 cl

Jack Daniel’s Tennessee Fire heeft zijn entree in ons land gedaan als nieuwste spicy flavoured whiskey. Jack Daniel’s Tennessee Fire is exceptioneel zacht met een intense finish en komt het beste tot zijn recht als een ijskoud shot. Ben je al nieuwsgierig geworden?

Voordelen:

 • ‘Fire’ drink je gekoeld, als shot
 • Heerlijke whisky met kaneel smaak
 • Goede prijs/kwaliteit

4. Glengoyne 12 Years Old – 70 cl

Onze smaakpapillen willen ook wat! Karakteristiek voor Glengoyne is dat men, in tegenstelling tot vele andere single malt Whisky’s, enkel warme lucht gebruikt, in plaats van de rook van brandend turf, om de gerst te drogen.

Let op, bijna uitverkocht!

Voordelen:

 • Fijne structuur en intensiteit
 • Hele zachte maar rijke smaak
 • Goede prijs/kwaliteit

5. Balvenie 12 Yrs Single Barrel First Fill Single Malt Whisky – 1 x 70 cl

Een verrukkelijke malt met een geweldige diepte. Balvenie 12 years Single Barrel is, zoals je zult begrijpen, afkomstig uit een enkel vat. Het product is beperkt verkrijgbaar en de smaak kan keer op keer iets afwijken. Deze Single Barrel First Fill heeft minimaal 12 jaar in first fill bourbon vat gerijpt.

Voordelen:

 • minimaal 12 jaar in first fill bourbon vat gerijpt
 • enigszins zoet maar ook tonen van tropisch fruit
 • Goede prijs/kwaliteit verhouding

Simon van Boven
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Koffie en gezondheid
Logo
Shopping cart