Alles over koffie

WAAR KOFFIE GROEIT

De koffieplant is een tropische, groenblijvende struik (van het geslacht Coffea) die vooral groeit tussen de twee keerkringen: de kreeftskeerkring en de steenbokskeerkring. De twee commercieel meest belangrijke soorten zijn variëteiten van Coffea arabica (Arabica-koffie) en Coffea canephora (Robusta-koffie).

KOFFIEBONEN

De gemiddelde Arabica-planten zijn grote struiken met donkergroene ovale bladeren. Het fruit of de bessen hebben een ovale vorm en rijpen in zeven tot negen maanden. Iedere koffiebes bevat meestal twee zaden: de koffiebonen. Soms ontwikkelt zich slechts één boon in de vrucht. Dit wordt een “peaberry” genoemd.

Robusta-planten zijn robuuste struiken of kleine bomen die tot tien meter hoog kunnen worden. Het rijpen van de ovale bessen duurt maximaal elf maanden. De koffiebonen zijn ovaal van vorm en kleiner dan de Arabica-bonen.

IDEALE GROEIOMSTANDIGHEDEN VOOR KOFFIE

De ideale temperatuur voor Arabica-koffie om te groeien varieert tussen de 15 tot 24 ºC. Robusta-koffie kan gedijen in warmere en zwaardere omstandigheden dan Arabica-koffie en groeit het beste bij een temperatuur tussen 24 tot 30 ºC. Koffie heeft tussen de 1.500 tot 3.000 mm regen per jaar nodig, waarbij Arabica-koffie minder nodig heeft dan andere soorten. Robusta-koffie groeit tussen zeeniveau en ongeveer 800 meter hoogte. Arabica-koffie groeit het beste op grotere hoogte en wordt vaak geteeld in heuvelachtige gebieden.

DE OOGST VAN KOFFIE

Omdat koffie vaak in bergachtig gebied wordt verbouwd, is gebruik van machines om te oogsten niet mogelijk. Rijpe koffiebessen worden daarom doorgaans met de hand geplukt. Een uitzondering hierop is Brazilië. Het landschap is daar relatief vlak en de koffievelden zijn er vaak immens groot. Hier wordt meestal machinaal geplukt.

Koffiestruiken leveren gemiddeld twee tot vier kilo bessen en een goede plukker kan 45 tot 90 kilo koffiebessen per dag oogsten. Van deze oogst blijft negen tot achttien kilo koffiebonen over.

DE MANIER VAN PLUKKEN

Het oogsten van de bessen kan op twee manieren:
• Pluk per tak: alle bessen worden in één keer van de tak verwijderd. Dit kan machinaal en met de hand gebeuren.
• Selectieve pluk: met de hand worden alleen de rijpe bessen geplukt. De plukkers controleren de koffieplanten om de acht tot tien dagen en plukken hierbij alleen de bessen die helemaal rijp zijn. Deze methode is arbeidsintensief en duurder maar wordt wel het meeste gebruikt.

Voor meer informatie over dit onderwerp klikt u op het linker navigatiemenu. U wordt dan doorverwezen naar de Engelstalige Coffee and Health website van het Institute for Scientific Information on Coffee (ISIC).

Koffie en gezondheid
Logo
Shopping cart