Alle melkkoffies op een rijtje

✅ Geredigeerd door
✳️ Dit artikel bevat affiliate links waarover wij een vergoeding krijgen als je iets koopt nadat je hebt geklikt.
📖 Lees meer over ons schrijfproces

Voor het laatste geüpdate op 29/02/2024 door Simon.

Nederland is dol op koffie! Niet alleen kun je in bijna iedere stad en dorp minimaal één koffiezaak vinden, maar steeds meer Nederlanders zetten ook thuis betere en nog lekkerdere koffies! Natuurlijk heb je dan ook nog de koffiespecialiteiten. Dit zijn verschillende soorten koffies die wij voor je op een rijtje hebben gezet. Een aantal zijn echte bekende, maar je zult er ongetwijfeld ook een aantal vinden die nieuw zijn.

Hoe het allemaal begon

Ik denk dat veel mensen het zich nog wel kunnen herinneren dan werd er alleen filterkoffie gedronken met een scheutje melk. In de afgelopen dertig jaar ging het behoorlijk hard: we zijn van simpele filterkoffie gaan naar de lekkerste cappuccino’s of latte macchiato’s. Dit is tegenwoordig ook stukken eenvoudiger geworden door de opkomst van de volautomatische koffiemachines. Echte die-hards die zetten nog hun melkspecialiteiten met een pistonmachine en melkopschuimer. Om je als thuis-barista een handje te helpen hebben wij alle koffiespecialiteiten voor je op een rijtje gezet!

Alle melkkoffies op een rijtje

Hieronder staan alle melkoffies voor je op een rijtje. Met deze info ben je ervan verzekerd dat je altijd de lekkerste koffies zult bestellen!

De cappuccino

De cappuccino is misschien wel een van de bekendste koffiespecialiteiten. Dit is een Italiaanse koffie met een gemiddelde inhoud van 150 tot 180 milliliter. Dertig milliliter daarvan is een krachtige espresso dat je vervolgens afmaakt met melkschuim en melk. Het opgeschuimde melk kun je eenvoudig zelf maken met een melkopschuimer.

Lees ook: zelf cappuccino zetten

Waarom een cappuccino niet meer mag na 11 uur

In Italië is het bijna een doodzonde om na 11 uur nog een cappuccino te bestellen. Een cappuccino is in Italië echt een drankje voor het ontbijt. De reden hiervoor is simpel. Een espresso is helpt bij het verteren van een zware maaltijd. In het geval dat hier melk in zit, vertraag je dit proces wat dus zorgt dat het eten zwaarder op de maag ligt.

Een latte

Een latte is feitelijk een stuk grotere variant van een cappuccino. De inhoud van een latte ligt ook stukken hoger met een inhoud van 200 tot 250 milliliter. Een latte maak je door een of twee shots espresso te zetten en daarop het opgeschuimde melk te gieten.

Latte macchiato

Als er één drankje is dat vaak verkeerd wordt besteld dan is het de latte macchiatto. Dit komt, doordat het feitelijk hetzelfde is als een normale latte. Het enige verschil is, is dat een latte macchiato omgekeerd ingeschonken wordt. Je giet je glas dus eerst vol met de opgeschuimde melk waarop je vervolgens een shot espresso inschenkt. Het idee van een latte machiatto is dan ook dat je eerst kunt genieten van een stevigere melklaag waarna je de melk opdrinkt. Het is dus niet de bedoeling om een latte macchiato door te roeren, want dan heb je een latte.

Lees ook: zelf Latte Macchiato zetten

Café au lait of koffie verkeerd

Dit is de befaamde koffie met melk  zoals die vroeger veel werd gedronken. Dit blijft een geliefd drankje en is voornamelijk populair in Frankrijk. De koffie bestaat voor 60 procent uit melk en voor 40 procent uit koffie. De gebruikte koffie hiervoor is doorgaans filterkoffie gemaakt met een filterkoffiezetapparaat of een French Press.

Lees ook: hoe werkt de French Press?

Café mocca

Een Café mocca is iets minder bekend, maar heel erg lekker. Een Café mocca is een zoetere koffievariant. Je gebruikt namelijk ook cacao of chocolademelk gebruikt. In de regel gebruik je dan gelijke delen espresso en chocolademelk. Een vijfde van de totale koffie dan de mix van koffie en chocolade en de rest is dan opgeschuimde melk.

Flat white

Een flat white is een stevigere variant van een latte macchiato en cappuccino. De koffie wordt namelijk bereid met een dubbele espresso. Ook is de melkschuimlaag van de flat white een stuk dunner. Daarbij is het ook belangrijk dat het koffieschuim bestaat uit enkel microschuim om zo te zorgen voor een fijnere afdronk.

Cortado

Als laatste hebben wij nog de cortado. Dit is een Spaanse klassieker en wordt daar ook veel gedronken. Een cortado is feitelijk een espresso verdund met warme melk. De goede verhouding hiervoor is 50/50 melk en espresso.

Tijd om te experimenteren!

Nu je alle koffiespecialiteiten kent, dan is het om te experimenteren en ze allemaal te proeven. Iedere koffie is net even anders, maar blijven toch bijzonder en apart in zijn eigen vorm. Daarom raden wij aan om ze allemaal eens te proberen en kijken wat voor jou de lekkerste melkkoffie is.

Redactie
We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Koffie en gezondheid
Logo
Shopping cart