✳️ Dit artikel bevat affiliate links waarover wij een vergoeding krijgen als je iets koopt nadat je hebt geklikt.
📖 Lees meer over ons schrijfproces
Voor het laatste geüpdate op 01/03/2024 door Simon.
De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft onlangs een advies over veilige consumptieniveaus van cafeïne gepubliceerd. Het advies van EFSA is in lijn met de huidige wetenschappelijke consensus ten aanzien van koffieconsumptie.
EFSA concludeert dat “consumptie van cafeïne tot 200 mg in één consumptiemoment en een dagelijkse inname tot 400 mg géén risico’s voor de gezondheid van volwassenen in Europa met zich meebrengen”. Dit advies houdt geen aanbevolen bovengrens in. Het bevestigt dat een gematigde inname van cafeïne tot 400 mg, zo’n 3 tot 5 koppen koffie per dag, een onderdeel kan zijn van een gezonde en evenwichtige voeding en actieve leefstijl.
Andere conclusies zijn:
- Een consumptie van cafeïne tot 200 mg (in één consumptiemoment) geeft ook geen reden tot zorg voor de veiligheid van volwassenen (18-65 jaar) wanneer de cafeïne wordt geconsumeerd in minder dan twee uur voor een intensieve training.
- Een cafeïne-inname van maximaal 200 mg per dag voor zwangere vrouwen leidt niet tot een verhoogd risico voor de foetus.
- Een dagelijkse inname van maximaal 200 mg cafeïne door vrouwen die borstvoeding geven leidt niet tot een verhoogd risico voor de zuigeling.
- Voor kinderen (3-10 jaar) en adolescenten (10-18 jaar) wordt een dagelijkse inname van 3 mg per kilogram lichaamsgewicht als veilig beschouwd.
- Consumpties van 100 mg per portie kunnen bij sommige volwassenen de slaaplatentie verhogen (de hoeveelheid tijd die het kost om in slaap te vallen) en de slaaptijd verkorten, met name wanneer de cafeïne vlak voor het slapen gaan wordt geconsumeerd.
Op basis van het rapport van de Europese Voedselveiligheidsautoriteit heeft het Kenniscentrum Koffie en Gezondheid haar advies voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven van 200 – 300 mg cafeïne per dag bijgesteld naar maximaal 200 mg per dag.
Koffie, cafeïne en gezondheid
Koffie wordt wereldwijd, dagelijks, gedronken door miljoenen mensen en is een van de meest onderzochte componenten in het voedingspatroon. De vele honderden studies wijzen uit dat een gematigde koffieconsumptie, 3 tot 5 kopjes koffie per dag, past in een evenwichtig gevarieerd voedingspatroon en mogelijk een positieve bijdrage levert aan de gezondheid van de volwassen bevolking. Verder blijkt dat een gematigde koffieconsumptie positieve effecten kan hebben op zowel mentale prestaties (alertheid, concentratie) als fysieke duurprestaties. Tevens zijn er aanwijzingen dat jarenlange dagelijkse consumptie van koffie het risico op neurodegeneratieve aandoeningen (zoals de ziekte van Alzheimer en de ziekte van Parkinson), diabetes type 2 en verschillende aandoeningen van de lever (zoals leverfibrose, cirrose en Hepatitis-C) kan verlagen.