14 november 2016 – In Europa hebben ca. 60 miljoen mensen diabetes type 1 of 2, zo’n 10.3% van de mannen en 9,6% van de vrouwen van 25 jaar en ouder (IDF Diabetes Atlas, 2015).
De schatting is dat dit zal stijgen naar 71 miljoen mensen in 2040 (WHO, 2016). In 2015 zijn in Europa 627000 mensen overleden aan diabetes. Ongeveer een kwart van deze mensen (26,3%) was jonger dan 60 jaar (IDF Diabetes Atlas, 2015)
Wetenschappelijk onderzoek laat een significant verband zien tussen een gemiddelde consumptie van koffie en een verlaagd risico op het ontwikkelen van type 2 diabetes. Dit zou interessant kunnen zijn met het oog op de verdere toename van deze ziekte. Een gemiddelde koffie consumptie bedraagt zo’n 3 – 5 koppen koffie per dag, gebaseerd op een onderzoek van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA, 2015).
De consumptie van 3-4 koppen koffie per dag wordt geassocieerd met een verlaging op het ontwikkelen van diabetes 2 met ca. 25% in vergelijking met geen of minder dan twee kopjes per dag. (Zhang, 2011) (Huxley, 2009)
Onderzoekers zijn er nog niet in geslaagd om het mechanisme hiervoor te verklaren. Het is onwaarschijnlijk dat cafeïne hierbij een rol speelt omdat cafeïnevrije als normale koffie hetzelfde effect lijken te hebben. Een potentieel mechanisme zou de aanwezigheid van antioxidanten in koffie kunnen zijn.
In 2015 is door ISIC (Institute for Scientific Information on Coffee) een uitgebreide survey gedaan in 7 Europese landen om meer duidelijkheid te krijgen over de kennis van mensen over de rol van voeding en levensstijl bij het risico op diabetes type 2. De conclusies van dit onderzoek vindt u hier.